Ničiji sin film


Godina proizvodnje: 2008.

Trajanje: 100 minuta

Tehnika: 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ostojić, Arsen Anton

Produkcija:
RTV Slovenija
Hrvatska radiotelevizija
Alka film

Snimatelj:
Trninić Slobodan
Linta Branko

Sinopsis:
Mladi Ivan Barić (Alen Liverić) bivši je rocker koji je sudjelujući u Domovinskom ratu dospio u neprijateljsko zatočeništvo i postao invalid, što mu je zauvijek promijenilo život. Ivana još uvijek progone ratne traume, zbog čega je propao i njegov brak s Martom (Daria Lorenci), s kojom ima kći. Tijekom priprema za parlamentarne izbore na kojima je kandidat i najveći favorit njegov otac Izidor (Mustafa Nadarević), Ivan će na dramatičan način doznati da je njegov biološki otac Simo Aleksić (Zdenko Jelčić), bivši udbaš s kojim je njegova majka Ana (Biserka Ipša) nekad bila u vezi. To će tijekom samo jednog vikenda pokrenuti niz događaja koji bi mogli dovesti do tragedije.

Uloge:
Alen Liverić (Ivan Barić), Mustafa Nadarević (Izidor Barić), Biserka Ipša (Ana Barić), Zdenko Jelčić (Simo Aleksić), Goran Grgić (inspektor), Darija Lorenci (Marta), Nikša Mrkšić (Josip), Dražen Kühn (Stipe), Slaven Knezović (Mika), Inge Appelt (Simina sestra), Vjenceslav Kapural (susjed), Alen Šalinović (Branko), Ðorđe Kukuljica (portir), Luka Peroš (policajac), Nebojša Borojević (izbjeglica), Mirjana Sinožić (medicinska sestra), Milivoj Beader (pacijent), Nikolina Skenderija (Rumunjka)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Slovenija

Scenarij:
Mate Matišić, prema vlastitoj drami

Glazba:

Montaža:
Dubravko Slunjski

Scenografija:
Velimir Domitrović

Kostimografija:
Branka Tkalčec

Komentar:
Psihološka drama Arsena Antona Ostojića, godine 2008. na pulskom festivalu ovjenčana Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu i glazbu, Posebnim Zlatnim arenama za najbolji ton i specijalne efekte te nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, adaptacija je istoimene drame iz "Posmrtne trilogije" Mate Matišića, koji potpisuje scenarij i filmsku glazbu. Riječ je o turobnoj, izrazito pesimističnoj i elementima grčke tragedije pretrpanoj priči dramaturški koncipiranoj u formi dugog flash-backa koji obiluje nelogičnostima te koji se događa u vremenskom rasponu od svega 48 sati. U tako kratku vremenu gomilajući tragične detalje, autori umjesto kreiranja tjeskobnog i uznemirujućeg ozračja te sugestivne i snažne obiteljske psihološke drame obilježene i provokativnim političkim konotacijama, postižu potpuno suprotan efekt, stvarajući nimalo suptilnu cjelinu prekonstruirane tragike koju nose neuvjerljivi i dobrano karikaturalni protagonisti, a koju dodatno opterećuje agresivna glazba te koja se anakronim kontekstom doima kao da je snimljena sredinom devedesetih.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu u srpnju 2008. godine, redovita kino-distribucija od 8. siječnja 2009. godine

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2012. godine - Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatne arene za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu i glazbu, Posebne Zlatne arene za najbolji ton i specijalne efekte, nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara
Festival balkanskog filma i hrane u Pogradecu 2012. godine – Grand Prix i Nagrada žirija
hrvatski kandidat za Oscara 2008. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.