Lada Kamenski film


Godina proizvodnje: 2018.

Trajanje: 75 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Šantić, Hribar, Marko Sara

Produkcija:
Sekvenca, Peglanje snova, Antitalent

Snimatelj:
Skledar Vjekoslav

Sinopsis:
Frano je redatelj koji priprema svoj prvi film. U središtu su radnje žene pogođene slomom krojačke industrije u regiji, a nadahnuće za priču redatelj je pronašao u svojoj teti, bivšoj radnici u zagrebačkoj tvornici Kamensko. Kako bi odlučio tko će tumačiti glavni lik, Frano poziva tri renomirane glumice na neformalnu čitaću probu u svoj stan. Međutim, kada glumice shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u pogrešnom smjeru.

Uloge:
Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić- Kukuljica, Diana Vidušić, Ana Maras Harmander

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Sara Hribar

Glazba:
Vid Hribar

Montaža:
Tomislav Pavlic

Scenografija:
Ružica Dobranić, Dubravko Đuran

Kostimografija:
Lidija Sertić

Komentar:
Odlično primljen film Lada Kamenski, kojim je u dugom metru debitirala Sara Hribar (koredatelj je iskusniji hrvatski filmaš često angažiran u slovenskoj kinematografiji, Marko Šantić), oslanja se na dobro znanu igru odnosa fikcije i stvarnosti kroz situaciju glumačke probe u stanu režisera koji traži glavnu glumicu za svoj film. Pri tome se smještaj radnje u jednom prostoru dinamizira interpoliranjem ranije snimljenih audicija s istim glumicama. Ksenija Marinković, Nataša Dorčić i Doris Šarić-Kukuljica, kao što se i očekuje od glumica tog (najvišeg) ranga, kvalitetno oživljuju napisane likove, no raspon njihovih karaktera scenaristički je prilično je skučen, a interakcija s režiserom kojeg dobro utjelovljuje Frano Mašković ne nudi previše intrigantnih trenutaka. Riječ je dakle solidnom ostvarenju koje, međutim, ne prekoračuje samopostavljene granica.

Početak prikazivanja: redovita (hrvatska) kino distribucija 4. ožujka 2019.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2018. – Zlatna arena za scenarij, Zlatna arena za najbolju glavu žensku ulogu (Doris Šarić-Kukuljica), Nagrada Breza za najboljeg debitanta (Sara Hribar), Nagrada međunarodne udruge kritičara FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film
- Međunarodni filmski festival u Montrealu, 2018.
- Međunarodni festival filmske režije u Leskovcu, 2018. – Nagrada za najbolju glumicu (Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić- Kukuljica)
- Splitski filmski festival – Međunarodni festival novog filma, 2018. – Nagrada Ivan Martinac
- Festival glumca, Ilok, 2018.
- Zagreb Film Festival, 2018.
- Međunarodni filmski festival u Puneu PIFF, 2019.
- Festival novog balkanskog filma BaNeFF, Stockholm, 2019.- Posebna nagrada žirija za doprinos prisutnosti žena na filmu
- Festival kinematografije jugoistočne Europe SEE, Pariz, 2019. - Nagrada za najbolju glumicu (Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić- Kukuljica)
- Filmski festival jugoistočne Europe u Berlinu SEEFF, 2019. - Nagrada za najbolju glumicu (Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić- Kukuljica)
- Panorama Europe Film Festival, New York, 2019.
- Brač Film Festival, Supetar, 2019.
- Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, Karlovac, 2019.
- Festival Europske unije u Torontu, 2019.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.