Nosila je rubac črleni film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 86 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Dukić, Goran

Produkcija:
Švenk, Vertigo Visuals, Antitalent

Snimatelj:
Linta Branko

Sinopsis:
Hrvatsko zagorje, 1991. Kuma Anka vlasnica je mlade prasice Bebe kojoj je došlo vrijeme za prvo parenje. No na pomolu je rat koji zahvaća Zagorje baš kad Anka vodi Bebu nekoliko sela dalje, gdje je čeka prasac Rocky, doveden iz Srbije. Nekako u to doba mlada djevojka Tesa, ostala trudna izvan braka, pod pritiskom okoline treba se vjenčati pod svaku cijenu, pa joj tako za mladoženju nametnu mentalno zaostalog seoskog mladića. No Tesa je zaljubljena u lokalnog mladog svećenika, s kojim je i ostala trudna…

Uloge:
Nataša Dorčić, Tesa Litvan, Pjer Branko Meničanin, Ljubo Zečević, Areta Ćurković, Dora Polić,  Ljubomir Kerekeš, Robert Ugrina, Ljupčo Todorovski, Janko Popović Volarić, Vid Balog

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Sjeverna Makedonija

Scenarij:
Sandra Antolić

Glazba:
Marko First

Montaža:
Ivana Fumić

Scenografija:
Iva Rodić

Kostimografija:
Morana Starčević

Komentar:
Nosila je rubac črleni nastao je prema odličnom istoimenom scenariju Sandre Antolić koja je isti kasnije (ali prije snimanja filma) pretvorila u roman nazvan Samosvojna. Film je cjelovečernji igrani debi režisera Gorana Dukića u hrvatskoj kinematografiji (prethodno je u američkoj nezavisnoj produkciji snimio dva dugometražna filma), kinematografiji čija je bio velika nada početkom 1990-ih kad je ostvario ultimativno hvaljeni kratki igrani film Mirta uči statistiku. Snimljen na kajkavštini i s Kristom na raspelu kao pripovjedačem u offu, s radnjom smještenom u Zagorje na sam početak rata 1991., Nosila je rubac črleni glatko povezuje komediju (karaktera i običaja) te dramu (s elementima tragedije), dodajući tom spoju i elemente animiranog filma, mjuzikla i filma ceste odnosno putovanja, ali i natruhe političkog filma. Mlada prasica Beba, naime, treba se pariti s prascem Rockyjem pristiglim iz Srbije, kojeg stoga u Zagorju doživljavaju kao Srbina, pa se seksualni spoj 'Hrvatice' i 'Srbijanca' postavlja kao poveći problem. No ne i jedini, jer i na ljudskoj razini javlja se nepoželjna erotska relacija, kad seoska djevojka ostane trudna s mladim svećenikom, pa je obitelj želi udati za lokalnog bedaka kako bi se prikrilo pravo porijeklo ploda, mada je ono zapravo javna tajna. Dobroćudna provokacija i benigna blasfemija idejna je strategija žanrovski i redateljski vješto sklopljena filma koji nudi i kontekstu primjeren pastoralno-razglednički dizajn (odlična fotografija Branka Linte) te vrlo raspoloženu glumačku ekipu predvođenu rijetko kad boljom Natašom Dorčić. Razigran i ugodan, s vrlo malo praznog hoda, a bome i pametan i emotivan, Nosila je rubac črleni jedan je od boljih hrvatskih filmova 'za publiku' u 21. stoljeću.

Početak prikazivanja: premijerna projekcija 17. srpnja 2022. na Pulskom filmskom festivalu; redovna hrvatska kino distribucija 22. rujna 2022.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2022. –  Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu (Ljubo Zečević); Zlatna vrata Pule (nagrada publike)
- Motovun Film Festival, 2022.
- Filmski festival glumca, Vinkovci, 2022. 
- Nagrada Nikola Tanhofer Hrvatske udruge filmskih snimatelja za najbolju fotografiju u dugometražnom igranom filmu, 2023.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.