Čovjek koji je volio sprovode film


Godina proizvodnje: 1989

Trajanje: 85 minuta

Tehnika: 16mm standard prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tadić, Zoran

Produkcija:
Radiotelevizija Zagreb
Marjan film

Snimatelj:
Trbuljak Goran

Sinopsis:
U gradiću Samoboru nedaleko Zagreba živi Filip, zaposlen u mjesnoj knjižnici kao knjižničar. Premda se tu davno doselio iz Zagreba, on još teško podnosi učmalost sredine. Njegovu usamljeničku svakodnevicu prekida dolazak nove upraviteljice knjižnice, naočite Elze. U to zareda niz zagonetnih smrtnih slučajeva…

Uloge:
Ivica Vidović (Filip), Gordana Gadžić (Elza), Rade Šerbedžija, Vlatko Dulić, Božidarka Frait, Fabijan Šovagović, Zvonimir Torjanac, Tošo Jelić, Tomislav Gotovac i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Dubravko Jelačić-Bužimski

Glazba:
Branislav Živković

Montaža:
Vesna Kreber

Scenografija:
Želimir Zagotta

Kostimografija:
Lada Gamulin

Komentar:
Jedini film Zorana Tadića kojeg nije radio u scenarističkoj suradnji s Pavlom Pavličićem, Čovjek koji je volio sprovode specifičan je po ljubavnoj priči koja se razvija u pozadini kriminalističkog slučaja, što je rijedak slučaj u Tadićevu opusu (u ostalim filmovima gdje postoji motiv ljubavi, on je vezan uz supružnike odnosno protagoniste čija ljubavna naklonost traje od ranije, dok se ovdje radi o ljubavnom odnosu u nastanku između dvoje ljudi koji su se upoznali u prostoru i vremenu filma). Uobičajeno sigurna Tadićeva režija i izražajni glumački nastupi film svrstavaju u gornji dio autorova opusa. Na Pulskom festivalu Čovjek koji je volio sprovode nagrađen je Zlatnom arenom za najbolju mušku epizodu (Fabijan Šovagović).

Ostale nagrade: Pula 89' - Specijalna zlatna arena za ton - posthumno - Mladenu Prebilu (ex aequo s filmom Donator)

Dozvola za prikazivanje: od 21. veljače 1989.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.