Šuti film


Godina proizvodnje: 2013.

Trajanje: 86 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Nola, Lukas

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija
Kinorama

Snimatelj:
Pivčević Mirko

Sinopsis:
Mlada Beba (Tihana Lazović i Andrea Bogdan) senzibilna je djevojka koja djetinjstvo i mladost provodi u nesretnoj obitelji, uz nasilna i agresivna oca (Milan Pleština) i majku (Lana Barić) koja utjehu od nesretna života traži u alkoholizmu. Bebu otac često podvodi drugim ljudima i svojim prijateljima poput Paulića (Enes Vejzović), a jedini koji bi djevojci želio pomoći je njezin mlađi brat Braco (Bernard Tomić). Nakon što se ponada da bi u mladiću Mirku (Živko Anočić) mogla pronaći oslonac i priliku za mirniji život, Beba će početi shvaćati da je u zabludi jer će Mirko ubrzo otkriti svoju tamnu stranu.

Uloge:
Tihana Lazović (Beba), Živko Anočić (Mirko), Lana Barić (mama), Milan Pleština (tata), Bernard Tomić (Braco), Ksenija Pajić (Jelena), Ksenija Marinković (Ksenija), Bojan Navojec (Šimić), Enes Vejzović (Paulić), Ivo Gregurević (Zenko), Nenad Cvetko (učitelj), Lucija Šerbedžija (medicinska sestra)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Lukas Nola, prema istinitim događajima

Glazba:
Jura Ferina, Pavao Miholjević

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Ivan Veljača

Kostimografija:
Ana Savić-Gecan

Komentar:
Psihološka socijalna drama Lukasa Nole temeljena na istinitim događajima, tj. na stvarnim slučajevima nekadašnje socijalne radnice, na pulskom je festivalu godine 2013. ovjenčana Zlatnim arenama za najbolju sporednu žensku ulogu, najbolju debitanticu, montažu, glazbu i ton. Riječ je o osebujnom i beskompromisnom ostvarenju izvornog i dosljednog autorskog pristupa temi obiteljskog nasilja, atmosferičnom filmu detaljno promišljenog i zaokruženog izvedbenog koncepta te dojmljive vizualnosti i likovnosti. Interijeri u kojima se zbivanja odigravaju mračni su i nikad do kraja konkretni i definirani, ugođaj je konstantno turoban i prijeteći, fotografija je monokromatski siva nalik sepiji, a osvjetljenje je dominantno izvanjsko i prirodno, čime se postižu začudne igre zraka i snopova svjetla. Čitav film odlikuje ugođaj artificijelnosti te prostorne i vremenske izmještenosti zbivanja, što je postignuto i naglašenim stilizacijama. U cjelini tezičan i nužno feministički intoniran film elegantno je i sugestivno režiran te vrlo dobro glumljen.

Početak prikazivanja: premijerno 26. srpnja 2013. godine na pulskom festivalu, redovita distribucija od 19. prosinca 2013. godine

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2013. godine – Zlatne arene za najbolju sporednu žensku ulogu, najbolju debitanticu, montažu, glazbu i ton
Splitski Filmski Festival 2013. godine – program Hrvatski film
Međunarodni filmski festival u Mumbaiju 2013. godine – konkurencija World Cinema
Međunarodni filmski festival Camerimage 2013. godine – program European Panorama
Međunarodni filmski festival Festroia 2014. godine – program Based on...
Međunarodni filmski festival u Puneu 2014. godine – program Global Cinema

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.