Illyricvm film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 95 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bogojević Narath, Simon

Produkcija:
Kinorama, Forum Ljubljana, La Sarraz Pictures, Buka Production, SCCA/Pro.ba

Snimatelj:
Kavić Aleksandar

Sinopsis:
Godina je 37. prije naše ere. Mladi Liburn Volsus pridružuje se rimskoj jedinici na opasnom putovanju u jednu od najmračnijih regija Carstva. Naizgled jednostavan zadatak sakupljanja poreza pretvorit će se u napet susret s naoko pokorenim lokalnim ilirskim plemenima.

Uloge:
Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, Ilir Prapashtica, Ana Takač, Franjo Dijak, Alan Katić, Jasmin Telalović, Siniša Labrović, Labeat Bytyçi, Edi Ćelić

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Slovenija, Italija, Kosovo, Bosna i Hercegovina

Scenarij:
Simon Bogojević Narath, Saša Podgorelac

Glazba:
Mirko Jankov

Montaža:
Damir Čučić

Scenografija:
GIorgio Barullo

Kostimografija:
Zjena Glamočanin

Komentar:
S obzirom da je nastao dominantno unutar hrvatske kinematografije, gdje se uradci u žanru povijesnog filma obično snimaju jednom u desetljeću ili rjeđe, Illyricvm je bitan događaj već po samoj toj činjenici, a pogotovo stoga što je riječ o nesumnjivo kvalitetnom ostvarenju. Ta koprodukcija Hrvatske, Kosova, Slovenije, BiH te Italije, 'gibsonovski' je snimana na latinskom i konstruiranom ilirskom jeziku, što je jedinstveni pothvat u povijesti kinematografija na ovim prostorima, pa i šire. Pritom režiser i koscenarist Simon Bogojević Narath, ugledni autor animiranih filmova kojem je ovo (dugometražni) igrani debi , čvrsto ostaje na tlu tzv. autorske kinematografije - etnografski sloj filma, garniran naturalističkim preljevom, daleko mu je važniji od tvorbe spektakularnih akcijskih prizora i trivijalnog mitologiziranja koje zaobilazi u širokom luku. Illyricvm je u kontekstu domaćeg povijesnog filma superioran Ivandinom Konjaniku i otprilike ravnopravan Mimičinim klasicima Seljačka buna 1573. i Banović Strahinja, što dovoljno govori o njegovoj vrijednosti.

Početak prikazivanja: premijerna projekcija 21. srpnja 2022. na Pulskom filmskom festivalu; redovna hrvatska kino distribucija 13. Listopada 2022.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2022.– Zlatna arena za masku
- Sarajevo Film Festival, 2022. 
- Splitski filmski festival – Međunarodni festival novog filma, 2022.
- Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu, 2022. 
- Torino Film Festival, 2022.
- Međunarodni filmski festival u Beogradu FEST, 2023.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.