Vlog film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 70 min

Tehnika: crno-bijeli

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Pavić, Bruno

Produkcija:
Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu (UMAS)
Slobodan Jokić

Snimatelj:
Ilijić Ratko

Sinopsis:
Mladi Splićanin Krešo (Matija Kačan) inteligentan je i senzibilan, ali i odveć zbunjen i nesnalažljiv mladić koji živi s grubom i nepodnošljivo čangrizavom starom majkom (Dara Vukić). Dok boležljiva majka svo vrijeme provodi u krevetu, Krešo radi u knjižnici, ne znajući da je na probnom roku i da će ubrzo biti otpušten bez naknade, a skromnu dodatnu zaradu ostvaruje perući stubište zgrade u kojoj žive. Njegov otuđeni otac (Ivica Ljubić Žila) beskućnik je koji živi u prihvatilištu i koji ljude gnjavi pričom o operaciji bubrežnog kamenca, a najveće zadovoljstvo mladiću predstavlja snimanje video-bloga tj. vloga u kojem on otkriva svoja razmišljanja i stavove. On je svjestan da se sviđa djevojci (Nada Kovačević) koju često susreće i koja prati njegov vlog, no zbog svoje inertnosti i sve teže životne situacije mogao bi propustiti reagirati na signale koje mu šalje.

Uloge:
Matija Kačan (Krešo), Dara Vukić (Krešina majka), Nada Kovačević (Djevojka), Ivan Matijašević, Ivica Ljubić Žila (Krešin otac), Dušan Ćaleta, Jelena Posavec Tušek

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Bruno Pavić, Anamarija Pavić

Glazba:

Montaža:
Goran Čače

Scenografija:

Kostimografija:

Komentar:
Debitrantski studentski film suscenarista i redatelja Brune Pavića intrigantna je socijalna egzistencijalna drama snimljena crno-bijelom fotografijom, djelo hinjena dokumentarističkog prosedea koje tematiziranjem sudbine urbanog mladog čovjeka suočena s gubitkom posla i nesigurnom egzistencijom, u nekim izvedbenim segmentima podsjeća na remek-djelo Živa istina Tomislava Radića. Izrazito niskoproračunski projekt oslonjen na entuzijazam i volonterski rad filmske ekipe i glumaca među kojima dominiraju naturščici, odlikuju koncepcijska i stilska dosljednost, kreiranje dostatno slojevitog intimnog mikrosvijeta protagonista, učinkovito oslikavanje socijalnog konteksta, nenametljiva ali jasna društvena kritičnost te sugestivno ozračje ekspandirajućeg pesimizma. Zbog visoke životne dobi Dara Vukić neprikladan je izbor za ulogu majke mladog protagonista, nastupi naturščika u sporednim rolama pretjerano su kruti, a njihove dijaloške replike su prebrze, nerazgovjetne i recitatorske.

Početak prikazivanja: premijerno 21. srpnja 2015. godine na pulskom festivalu, kasnija prikazivanja u art-kinima

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2015. godine
Opuzenski filmski festival 2015. godine
Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma 2015. godine
Overlook CinemAvvenire Film Festival 2014. godine – program European Feature Films
Panorama Internacional Coisa de Cinema 2015. godine
Međunarodni filmski festival Golden Anteaters 2015. godine
Međunarodni filmski festival u Urugvaju 2016. godine
Filmski festival Cine Pobre u Meksiku 2016. godine
Međunarodni filmski festival FERFILM 2016. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.