Ufuraj se i pukni film


Godina proizvodnje: 2019.

Trajanje: 82 minute

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Kerekeš, Ljubomir

Produkcija:
Kerekesh Teatar

Snimatelj:
Bjelanović Davor

Sinopsis:
Dvojica braće na životnoj prekretnici pripremaju se za studij glume. Stariji brat Krešo ima grbu i višak samopouzdanja, a mlađi Kruno, koji je pao na prijemnom ispitu na Šumarskom fakultetu i napustila ga je djevojka, ima govornu manu. S pripremom za prijemni na glumi pomaže im Črček, neuredan stariji susjed koji se upravo vratio s operacije glave, a usto voli i popiti.

Uloge:
Ljubomir Kerekeš, Zoran Pribičević, Jan Kerekeš, Mirela Brekalo Popović, Ana Begić Tahiri, Hana Hegedušić, Goran Grgić, Draško Zidar, Žarko Potočnjak

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Ljubomir Kerekeš (prema vlastitoj istoimenoj kazališnoj predstavi)

Glazba:
Marin Kereša, Jan Kerekeš

Montaža:
Tin Majnarić

Scenografija:
Jan Kerekeš

Kostimografija:
Vika Kerekeš

Komentar:
U potpunosti nezavisni naslov Ufuraj se i pukni redateljski je filmski debi popularnog glumca Ljubomira Kerekeša, adaptacija njegove istoimene kazališne predstave, vrlo popularne u varaždinskom kraju odakle Kerekeš potječe. Film je zasnovan na uglavnom banalnom humoru prepunom prenaglašene fizičke glume, osobito grimasa, a u središtu je glumačka međuigra Zorana Pribičevića i Jana Kerekeša (Ljubimirova sina) kao braće koja se spremaju za prijemni na zagrebačku ADU, te s druge strane 'bravure' samog starijeg Kerekeša. Film ima dozu zabavnosti jer glumačka trojka očito uživa u vlastitom preglumljivanju, a stariji Kerekeš neobično je uvjerljiv kao pijanac. Ta kombinacija povremeno donekle simpatičnog preglumljivanja i uvjerljivo prikazana alkoholičara u humornom ključu bila je vrlo privlačna publici sjeverne odnosno sjeverozapadne Hrvatske, koja je u nemalom broju, na opće iznenađenje, film pohodila u kinima. Prikazan je i na Pulskom filmskom festivalu u posebnom, jednokratnom programu nazvanom Kontrapunkt.

Početak prikazivanja: redovna (hrvatska) kino distribucija 4. travnja 2019.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2019. 
- Festival hrvatskog filma u Sydneyju, 2019.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.