Svjedoci film


Godina proizvodnje: 2003

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: 35 mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Brešan, Vinko

Produkcija:
Inter film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Zalar Živko

Sinopsis:
Karlovac 1991., Domovinski rat. Trojica pripadnika Hrvatske vojske igrom slučaja u Karlovcu ubiju srpskog civila kojem su došli ‘samo’ minirati kuću, te otmu njegovu kćerkicu kao svjedokinju ubojstva. Policijski inspektor Barbir brzo im uđe u trag, no rođak jednog od počinitelja zločina je istaknuti politički funkcioner i bolnički primarijus Matić koji nastoji zataškati slučaj. Istovremeno, novinarka Lidija također naslućuje tko su ubojice, a jedan od njih brat je njezina dečka Kreše, demobiliziranog hrvatskog vojnika koji se upravo vratio iz bolnice bez jedne noge...

Uloge:
Leon Lučev (Krešo), Alma Prica (Lidija), Dražen Kühn (inspektor Barbir), Mirjana Karanović (Krešina majka), Krešimir Mikić (Krešin brat), Marniko Prga (Gojo), Bojan Navojec (Barić), Ljubomir Kerekeš (Matić), Ivo Gregurević (Krešin otac) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Vinko Brešan, Jurica Pavičić, Živko Zalar (prema romanu Ovce od gipsa Jurice Pavičića)

Glazba:
Mate Matišić

Montaža:
Sandra Botica Brešan

Scenografija:
Mario Ivezić

Kostimografija:
Željka Franulović

Komentar:
Superiorna produkcijsko-dizajnerska i užerežijska izvedba narušena je nemuštom realizacijom izabranog narativnog prosedea (isti kriminalni čin sukcesivno se sagledava iz tri različite perspektive) te vrlo površnom karakterizacijom likova i odnosa. Sporan je i politički pristup - film je naime zasnovan na romanu Jurice Pavičića koji je ublaženo tematizirao stvarni događaj stravičnog ubojstva srpske obitelji Zec u Zagrebu 1991. godine; i ublaženi pristup romana bio je previše provokativan za Vinka Brešana, pa je njegov film otišao još dalje u ‘razumijevanju’, zapravo (svojevrsnom) opravdavanju zločina, makar potonje i ne bilo autorova svjesna namjera. Na Pula film festivalu Svjedoci su nagrađeni Zlatnim arenama za režiju, scenarij, fotografiju, glavnu žensku ulogu (Alma Prica) i glazbu. Na festivalu u Berlinu film se natjecao u službenom programu, a tom prigodom francuska kompanija Celluloid Dreams otkupila za svjetska prava za njegovu prodaju izvan prostora bivše Jugoslavije. Godine 2004. Europska filmska akademija uvrstila je film među 40 ostvarenja na osnovu kojih se određuju nominacije za Europske filmske nagrade.

Ostale nagrade: Motovun 03' - Nagrada u kategoriji filmova A do A
Berlin 04' - Nagrada za mir
Posebno priznanje katoličkog žirija
Vlissingen 04' (Film by the Sea Int. Film Festival) - Nagrada za najbolju ekranizaciju po književnom djelu
Jerusalem 04' - Nagrada U duhu slobode za najbolji igrani film u meðunarodnoj konkurenciji
Karlovy Vary 04' - Nagrada Philip Morris

Broj gledatelja u Hrvatskoj: 9 425

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.