Kuća na pijesku film


Godina proizvodnje: 1985

Trajanje: 85 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Martinac, Ivan

Produkcija:
Marjan film

Snimatelj:
Pivčević Andrija

Sinopsis:
Arheolog se vraća s iskopina u Kataloniji kući u Split, gdje nakon stanovita vremena počini samoubojstvo. Njegov prijatelj sudac pronađe audio kazetu sa snimljenim arheologovim zapisom, pomoću koje pokušava odgonetnuti razloge za samoubojstvo...

Uloge:
Dušan Janićijević (arhitekt), Branko Ðurić (sudac)

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Ivan Martinac

Glazba:
Mirko Krstičević

Montaža:
Ivan Martinac

Scenografija:
Ante Nola, Ivan Martinac

Kostimografija:

Komentar:
Jedini cjelovečernji igrani film legende eksperimentalnog filma Ivana Martinca strukturalističko-meditativni je uradak koji slijedi preokupacije njegovih eksperimentalnih kratkometražnih ostvarenja, u kojima je smrt, na ovaj ili onaj način, česta tema. Povjesničar hrvatske kinematografije Ivo Škrabalo zapisao je da "premda predug i naporan za gledanje, Kuća na pijesku je film u kojem se može prepoznati filmski rukopis i beskompromisni estetski svjetonazor njegova izvanserijskoga autora". Po sudu Sergia Grmeka Germanija, autoritativnog talijanskog kritičara i svojedobnog urednika utjecajnog tršćanskog festivala Alpe Adria, Kuća na pijesku jedno je od najvažnijih ostvarenja hrvatske kinematografije, koje strogošću i preciznošću vizualnog prosedea podsjeća na rad Stanleyja Kubricka.

Dozvola za prikazivanje: od 19. prosinca 1985.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.