Kronika jednog zločina film


Godina proizvodnje: 1973

Trajanje: oko 90 minuta

Tehnika: 35mm standard, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Zafranović, Lordan

Produkcija:
Filmski autorski studio (FAS)
Adriafilm

Snimatelj:
Popović Predrag - Pega
Verzotti Ante

Sinopsis:
Riječ je o omnibusu sastavljenu od tri priče, a sve tri tematiziraju devijacije čovjekove psihe. U priči Valcer prikazuje se stjecanje prvih seksualnih iskustava polaznika plesne škole u Splitu, u priči Ave Marija krvav zločin koji razbija pastoralnu idilu, a u priči Mora egzistencijalna tjeskoba obitelji na izoliranu otoku koja završava ubojstvom.

Uloge:
Božidar Jelenić, Hermina Pipinić, Kaja Cvijić, Jakša Mlačić, Jadranka Vuček

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Lordan Zafranović

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Josip Remenar

Scenografija:
Dušan Jeričević

Kostimografija:

Komentar:
Film je nastao kompiliranjem tri ranije, neovisno nastala srednjemetražna filma - Valcer/Moj prvi ples (1970), Ave Marija/Moje prvo pijanstvo (1971) i Mora (1972). U prvom filmu izrazita je dominacija groteskne poetike i autorskog cinizma, u drugom na djelu je spoj poetičnog i groteskno-morbidnog prosedea s mjestimičnim elementima strukturalističkog filma, dok se u trećem spajaju tjeskobni ugođaj i strukturalistički postupak. Sva tri filma proizveo je Filmski autorski studio iz Zagreba, a u dugometražnu cjelinu spojeni su produkcijskom inicijativom zagrebačkog Adria filma. Kronika jednog zločina nagrađena je na festivalu u Chicagu.

Ostale nagrade: Pula 73' - Diploma Lordanu Zafranoviću za 'nadahnuto istraživanje inovacija filmskog izraza'
                                                Nagrada lista Mladost Lordanu Zafranoviću

Odobren za prikazivanje 15. siječnja 1973.

Napomena: 1. Filmografija jugoslovenskog filma 71-75. kao producenta navodi samo FAS; po Katalogu jugoslovenskog filma umjesto Adria filma navodi se Dalmacija film.
                      2. Filmografija jugoslovenskog filma 71-75. navodi da je dozvolu za prikazivanje 23. prosinca 1973. dobila 135 metara kraća verzija filma, koju je kao producent prijavio Adria film.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.