Naši se putovi razilaze film


Godina proizvodnje: 1957

Trajanje: oko 95 minuta

Tehnika: 35mm standard, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Šimatović, Šime (Ivan)

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Vodopivec Frano

Sinopsis:
Zagreb u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ilegalka Vjera raskida s kolegom Mirkom, priznavši mu da se zaljubila u Vilka Klančara, impresionirana kako se on držao na policijskom ispitivanju. Vjera i ne sluti da je Vilko tom prigodom postao denuncijant i da će kriva ljubavna procjena ugroziti njezine najbliže…

Uloge:
Bata Grbić (Mirko), Saša Novak (Vjera Dogan), Boris Hržić (Vilko Klančar), Miloš Jeknić (Španac), Joža Gregorin (isljednik Maras), Rudolf Kukić (Alojzije Žganjer), Mira Nikolić (Nada), Milan Milošević (Goran Koren), Adam Vedernjak (Davor Vuković), Viktor Bek (liječnik), Krunoslava Frlić, Tanja Kraus i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Hrvatska)

Scenarij:
Ivan Šibl

Glazba:
Vladimir Kraus-Rajterić

Montaža:
Boris Tešija

Scenografija:
Zdravko Gmajner

Kostimografija:

Komentar:
Žanrovski koncipiran kao spoj melodrame i urbanog ratnog trilera, i ovaj film Šime Šimatovića, kao i njegov debi Kameni horizonti, pati od određene doze ideologizacije socrealističke provenijencije i statičnosti pa nije prihvaćen ni od publike ni od kritike. Za eventualnu revalorizaciju zadnjih petnaestak godina nije bilo prilike, jer film, kao i brojni drugi, osobito stariji, naslovi hrvatske kinematografije, nije javno prikazivan.

Dozvola za prikazivanje: od 19. srpnja 1957.

Izvoz: DR Njemačka, Čehoslovačka, Mađarska, SAD

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.