Karolina Riječka film


Godina proizvodnje: 1961

Trajanje: 85 minuta

Tehnika: 35mm cinemascope, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Pogačić, Vladimir

Produkcija:
Avala film

Snimatelj:
Marković Milorad

Sinopsis:
Godine 1813. Rijeka je mali lučki grad pod francuskom vlašću. Zapovjednik francuskog garnizona zagleda se u privlačnu Karolinu, suprugu trgovca Belinića koji se bavi i krijumčarenjem engleskog sukna. Britanska flota uplovljava u Kvarner i pada odluka da bombardiraju Rijeku. Gradski načelnik, koji je ujedno i tajni britanski špijun, predloži da Katarina svojom ljepotom šarmira britanskog admirala i odgovori ga od bombardiranja grada, podrazumijevajući da će se ona 'žrtvovati' za više dobro, tj. podati se admiralu...

Uloge:
Anne Aubrey (Karolina), Barry Jones (admiral), Nikola Popović (gradonačelnik), Bernard Lajarigge (francuski komandant grada), Antun Nalis (Andro Belinić), Karlo Bulić (Pjetro), Hermina Pipinić (njegova žena Marija), Mića Orlović (mister Host), Derren Neshbit, David McCallum, Tito Strozzi i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Srbija)

Scenarij:
Zvonimir Berković (prema istoimenoj pripovjetci Drage Gervaisa)

Glazba:
Bojan Adamič

Montaža:

Scenografija:
Nikola Radanović

Kostimografija:
Mira Glišić

Komentar:
Karolina Riječka produkcijsko-dizajnerski poprilično je fascinantan uradak u okvirima ondašnje jugoslavenske kinematografije, koja je usprkos skromnim materijalnim uvjetima uspjela kreirati film koji ne izgleda bitno slabije od raskošnih holivudskih povijesnih produkcija četrdesetih i pedesetih. Međutim, zahvalan humorni predložak Drage Gervaisa (temeljen na stvarnom događaju koji izaziva asocijacije na biblijsku priču o Juditi), kojeg je scenaristički adaptirao budući klasik hrvatskog filma Zvonimir Berković stavljajući humorni naglasak na ismijavanje plemićko-građanskog licemjerja, u režijskoj se izvedbi Vladimira Pogačića pretvorio u film krivo odmjerenog humornog ritma i naglasaka, a sam lik Karoline posve je u sjeni niza bolje profiliranih i izražajnijih muških likova. Više od četrdeset godina nakon Pogačićeva ostvarenja, u riječkom je Hrvatskom narodnom kazalištu s velikim uspjehom postavljena istoimena predstava, s elementima mjuzikla i velikom zvijezdom zabavne glazbe Severinom Vučković u naslovnoj ulozi.

Dozvola za prikazivanje: od 29. ožujka 1961.

Izvoz: SAD, Kuba, Pakistan, Burma, Kanada, DR Njemačka, Kenija, Uganda, Tanzanija

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.