Vlak bez voznog reda film


Godina proizvodnje: 1959

Trajanje: 115 minuta

Tehnika: 35mm totalvision, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bulajić, Veljko

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Grčević Krešimir

Sinopsis:
U proljeće 1946. u Jugoslaviji se organiziraju velike migracije stanovništva iz pasivnih krševitih dinarskih krajeva u plodne panonske ravnice Slavonije, Baranje, Srijema, Vojvodine. Vlakovima se preseljavaju cijela sela pa tako i stanovnici sela Dolac u Dalmatinskoj zagori, koji su dobili zemlju i kuće u baranjskom selu Topolovu. Na čelu dolačke seobe je predsjednik seoskog odbora, prvoborac Lovre, kojem se sviđa udovica Ike. U seobu su krenula i Lovrina braća Duje i mladi Periša zvan Pešo. Tu je i Pešin ratni sudrug, mornar Nikolica kojem se također sviđa Ike. Na putu se Pešo zaljubi u Danu, djevojku iz susjednog sela, ne znajući da je ona već obećana za ženu sinu baranjskog gazde...

Uloge:
Stojan Aranđelović (Lovre Brikota), Olivera Marković (Ike), Ivica Pajer (Nikolica), Milan Milošević (Periša), Inge Ilin (Dana), Ljiljana Vajler (Antina supruga), Bata Živojinović (Ante), Lia Rho-Barbieri (Venka), Mate Ergović (Markan), Krešo Zidarić (Buda), Tanja Mascarelli (Danina majka), Jan Sid, Zlatibor Stojmirov, Kruno Valentić (policajac) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Hrvatska)

Scenarij:
Veljko Bulajić, Stjepan Perović, Ivo Braut, Elio Petri (prema ideji Veljka Bulajića)

Glazba:
Vladimir Kraus-Rajterić

Montaža:
Blaženka Jenčik

Scenografija:
Dušan Jeričević

Kostimografija:
Marko Cerovac

Komentar:
Debitantski film Veljka Bulajića mozaični je epski uradak čiji je glavni junak, kao i često kod Bulajića, narod, predstavljen pojedinačnim sudbina. Zanimljiva primjena neorealističkih načela na specifično jugoslavensku tematiku filmu imala je velik odjek u zemlji, ali i znatno uvažavanje u svijetu. Tek u najnovije vrijeme kritičari prestaju uvrštavati Vlak bez voznog reda na liste najboljih hrvatskih filmova, kritičkije se odnoseći prema nekim njegovim tzv. zanatskim manjkavostima, pri čemu osjetnu ulogu ima i odmak suvremene kritike prema senzibilitetu filma koji se danas dijelom doima staromodnim. Na festivalu u Puli Vlak bez voznog reda osvojio je nagradu žirija za najbolji film, za najbolji scenarij te za najbolju mušku epizodnu ulogu (Milan Milošević).

Ostale nagrade: Pula 59' - Nagrada publike Jelen tjednika VUS
                                                Posebno priznanje Veljku Bulajiću - zajedno s Igorom Pretnarom - za rezultate traženja, kvalitetu i tendencije u njihovim filmovima
                              Cannes 59' - službeni program

Dozvola za prikazivanje: od 14. ožujka 1959.

Izvoz: Poljska, Sovjetski Savez, Čile, Argentina, Paragvaj, Urugvaj, Kuba, Meksiko, Alžir, Čehoslovačka, Egipat

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.