Godišnja doba film


Godina proizvodnje: 1979

Trajanje: 88 minuta

Tehnika: 16mm standard prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Krelja, Petar

Produkcija:
Zagreb Film

Snimatelj:
Rajković Ivica
Verzotti Ante

Sinopsis:
Omnibus sastavljen od tri priče - Usvojenje, Ferije i Probni rok, u kojima se prate isječci iz života mladih štićenica socijalne ustanove za djecu i mlade bez roditelja. U prvoj priči imućni građanski par želi usvojiti 5-godišnju Željku, no emocionalno zakinuto dijete teško se adaptira. U Ferijama 15-godišnja Višnja provodi zimske praznike u skučenim prostorijama ustanove za maloljetničku delikvenciju i doživljava prvu romansu. Junakinja treće priče je 19-godišnja Branka, koja nakon završenog školovanja prestaje biti štićenica doma i pokušava se osamostaliti…

Uloge:
Slavko Štimac, Tatjana Ivko, Marin Nemet, Rajka Rusan, Boris Buzančić, Sanda Langerholz, Vanja Drach, Zvonimir Torjanec

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Petar Krelja

Glazba:
Arsen Dedić

Montaža:
Vesna Kreber

Scenografija:

Kostimografija:

Komentar:
Cjelovečernji igrani debi Petra Krelje stekao je svojevrsni kultni status, a povjesničar hrvatske kinematografije Ivo Škrabalo zaključio je da je Krelja, nadovezavši se na vlastita ranija "dokumentaristička ispitivanja nespektakularnih aspekata svakodnevlja, stvorio tri briljantna portreta djece bez roditelja u raznim fazama života, predstavivši se kao samozatajni promatrač ljudskih sudbina koji u naoko škrtoj slici uspijeva biti istinit bez nametljivosti, uzbudljiv bez dramatiziranja, emotivno angažiran bez pristranosti, sklon da uoči najsitnije zrno ljudske dobrote bez patetičnosti".

Dozvola za prikazivanje: od 26. lipnja 1979.

Izvoz: Čehoslovačka, Mađarska, Poljska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.