Ambasador film


Godina proizvodnje: 1984

Trajanje: 93 minute

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Hadžić, Fadil

Produkcija:
Kinematografi Zagreb
Kinema (Sarajevo)
Jadran film

Snimatelj:
Zalar Živko

Sinopsis:
Nekadašnji pripadnik internacionalnih brigada u španjolskom građanskom ratu i partizanski prvoborac, umirovljeni ambasador Vlado Milković u zagrebačkoj vili živi s djecom s kojom je izgubio pravi kontakt, ako ga je ikad imao. Njegova kći Miki morbidno se posvetila štovanju kulta pokojne majke, a u stanju nervne rastrojenosti pokuša samoubojstvo, sin Roni svira bubnjeve u rock grupi i upušta se u krađe automobila, a najstariji sin Mark ostvario je prestižnu karijeru kao liječnik, ali ima problema sa zahtjevnom suprugom pa od oca traži da mu posudi novac. Složenim obiteljskim odnosima u ambasadorovoj kući svjedoči majstor za centralno grijanje...

Uloge:
Miodrag Radovanović (Vlado Milković), Elizabeta Kukić (Miki), Voja Brajević (Mark), Željko Königsnecht (Roni), Fabijan Šovagović (majstor centralnog grijanja), Marija Kohn (Štefica), Inge Appelt (Ana), Nina Erak (Markova supruga), Vanja Matujec (pjevačica rock sastava) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska/Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina)

Scenarij:
Fadil Hadžić

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Robert Lisjak

Scenografija:
Željko Zagotta

Kostimografija:

Komentar:
Jedini film Fadila Hadžića tijekom osamdesetih i devedesetih, Ambasador je ostvarenje u kojem se prelamaju obiteljska drama i dru¹tveno-kritička analiza u maniri karakterističnoj za autora. Mada Ambasador ne ide u red najuspjelijih Hadžićevih ostvarenja te pati od klišeja (osobito u prikazu pripadnika mladog naraštaja i generacijskog jaza), načelno zanimljiv uvid u život socijalističke elite u moralnom rasapu te pouzdani glumački nastupi iskusnijeg dijela glumačkog ansambla (Fabijan Šovagović nagrađen je u Puli Zlatnom arenom za najbolju mušku epizodu) film čine korektnim uratkom.

Ostale nagrade: Niš 84' - Velika povelja Miodragu Radovanoviću

Dozvola za prikazivanje: od 10. srpnja 1984.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.