Lov na jelene film


Godina proizvodnje: 1972

Trajanje: 97 minuta

Tehnika: 35mm vistavision, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Hadžić, Fadil

Produkcija:
Filmski autorski studio (FAS)

Snimatelj:
Jakšić - Fanđo Milorad

Sinopsis:
Ivan Šušnjar vraća se nakon mnogo godina u rodni grad, iz kojeg je izbjegao nakon Drugog svjetskog rata bojeći se da bi, kao državni službenik NDH, mogao stradati od nove vlasti. Vrativši se shvati da je potvoren za ustaštvo, a sve kako bi lokalni partizani nakon rata prigrabili njegovu imovinu. Želeći dokazati istinu i ostvariti pravdu, Šušnjar se suočava sa čvrsto povezanim protivnicima koji neće prezati ni od čega da ga maknu s puta...

Uloge:
Sandi Krošl (Ivan Šušnjar), Boris Dvornik (konobar Željo), Miha Baloh (šef policije), Silvana Armenulić (narodna pjevačica Seka), Mato Ergović (krčmar Vikulić), Franjo Majetić (brijač Mišković), Fabijan Šovagović (Zdravko), Sanda Langeholz (Ivanova sestra opatica), Relja Bašić (odvjetnik Janjić), Ivo Serdar (recepcioner) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Fadil Hadžić

Glazba:
Nikica Kalogjera

Montaža:
Radojka Tanhofer

Scenografija:
Tanja Frankol

Kostimografija:

Komentar:
Politički najhrabriji film socijalističke hrvatske kinematografije, Lov na jelene usudio se dirnuti u jedan od najvećih tabua socijalističke Jugoslavije, problematiku (hrvatskih) političkih emigranata čija je različita usmjerenja službena jugoslavenska politika uglavnom svrstavala pod istu ekstremističku kapu, u hrvatskom slučaju pod kapu ustaštva. Odlične ambijentacije (urbana provincija) i ugođaja (učmala 'balkanska krčma'), solidno profiliranih likova i umješne narativne linije, izražajnih glumačkih nastupa i sigurne režije, Lov na jelene jedan je od vrhunac opusa Fadila Hadžića i nezaobilazan film hrvatske kinematografije.

Dozvola za prikazivanje: od 10. siječnja 1972.

Izvoz: Bugarska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.