Krešimir Grčević snimatelj


Datum i mjesto rođenja: 19. 9. 1924., Zagreb

Datum i mjesto smrti: 15. 9. 1992., Zagreb


Filmom se počinje baviti nakon završena Prvog tečaja za upravljače slikokaznih strojeva 1943. g. Bio je to tečaj za kino-operatera. Nakon toga djeluje kao asistent snimatelja, a uskoro postaje snimatelj-reporter u vojnoj upravi u Opatiji i u Filmskim novostima zbog čega odlazi u Crnu Goru. Vrativši se u Zagreb najčešće snima reportaže i dokumentarne filmove. Iz tog vremena njegovi najveći snimateljski dosezi su kratki igrani film Profesor Budalastov (Oktavijan Miletić, Branko Marjanović, 1948), snimljen u jednom kadru i dokumentarni film Branka Belana Tunolovci iz 1948. godine. Rad na igranom filmu započinje kao asistent Oktavijana Miletića u filmovima Fedora Hanžekovića Bakonja fra Brne (1951) i Svoga tela gospodar (1957), te u filmu Koncert (Branko Belan, 1954) i Jubilej gospodina Ikla (Vatroslav Mimica, 1955). Samostalno snima filmove Veljka Bulajića Vlak bez voznog reda (1959), Rat (1960), Uzavreli grad (1961) i Pogled u zjenicu sunca (1966). Snimatelj je i igranog filma Veliko suđenje (Fedor Škubonja, 1961) i Iluzija (Krsto Papić, 1967).
U svim filmovima Krešimir Grčević potvrđuje se kao snimatelj izvanrednih sposobnosti, posebice kad je riječ o kompoziciji kadra i svjetla. Kao iskusan profesionalac koji dobro poznaje i tehniku i umjetnost slike, biva angažiran u nekoliko koprodukcijskih filmova. Među rijetkim je snimateljima u hrvatskoj kinematografiji koji se okušao u snimanju u širokoekranskim sustavima, inačicama cinemascopa i to u totalvision tehnici, film Vlak bez voznog reda, odnosno u totalscope tehnici u kojoj je snimljen film Rat. Posebice je zapažena njegova fotografija u filmu Pogled u zjenicu sunca gdje je ostvario vrlo izražajni fotografski naturalizam. Na Televiziji Zagreb gdje je zaposlen od 1969. godine snima televizijske drame, obrazovne filmove i serije. Nakon odlaska u mirovinu, nekoliko godina radi na Akademiji dramske umjetnosti kao voditelj filmske tehnike gdje znanjem i iskustvom pomaže poglavito studentima filmskog i televizijskog snimanja.


Iluzija

Godina: 1967

Pogled u zjenicu sunca

Godina: 1966

Rat

Godina: 1960

Uzavreli grad

Godina: 1961

Veliko suđenje

Godina: 1961

Vlak bez voznog reda

Godina: 1959

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.