Opasni put film


Godina proizvodnje: 1963

Trajanje: oko 97 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Relja, Mate

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Blažina Branko

Sinopsis:
Drugi svjetski rat. U logoru za internirane Slovence u Šleziji, razboljela se mala Milica. Ona odbija svu hranu i vjeruje da će ozdraviti samo od jabuka iz rodne zemlje. Dječaci Slavko i Janko pobjegnu iz logora kako bi joj donijeli tražene jabuke...

Uloge:
Marinko Ćosić (Slavko), Zlatko Kovačić (Janko), Zoran Relja (dječak iz cirkusa), Vanja Drach (Johan), Zlatko Madunić (Otto), Zlatko Crnković (Willy), Hermina Pipinić (Božena), Ondra Oliva (Ondra), Daina Gyori (Milica), Marija Aleksić (Slavkova majka), Eta Bortolazzi (Miličina majka), Viktor Bek (djed), Franjo Fruk (strojovođa Marek), Velimir Chytil (ložač Josip) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Anton Ingolič (prema vlastitom romanu)

Glazba:
Danilo Danev

Montaža:
Blaženka Jenčik

Scenografija:
Želimir Zagotta

Kostimografija:

Komentar:
Ovaj poetičan dječji film, koji je neke podsjetio na znamenite Zabranjene igre René Clémenta, snimljen je prema romanu klasika slovenske književnosti za djecu i omladinu Antona Ingoliča te je naišao na odličan prijem na festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen Zlatnim lavom u kategoriji filmova za mladež.

Dozvola za prikazivanje: od 13. veljače 1963.

Izvoz: Poljska, DR Njemačka, Rumunjska, Mađarska, Japan, SR Njemačka, Alžir, Indonezija, Izrael, Iran

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.