Hajdučka vremena film


Godina proizvodnje: 1977

Trajanje: 89 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tadej, Vladimir

Produkcija:
Jadran film
Croatia film

Snimatelj:
Pinter Tomislav

Sinopsis:
Dvadesetih godina prošlog stoljeća, u malom bosanskom selu podno Grmeča, započinje školska godina. Za dječake Baju i Iketu to je kraj bezbrižnog djetinjstva i slušanja djedovih priča o hajdučkim podvizima. Prvi dan u školi, međutim, ne započinje strašno, pogotovo što se između Baje i Veje, pridošlice iz Like, razvije simpatija. Dan pokvari dugački dječak Joja, pa Baju i Iketa moraju uzeti u zaštitu njihovi rođaci, sedmoro braće Rašeta. Još veću nevolju stvaraju žandari, uzimajući hranu i stoku od seljaka koji zbog slabog uroda nisu mogli platiti porez. Stižu hajduci, plijen od žandara vrate seljacima i vrate se u brda, a zajedno s njima nestala su i braća Rašeta. Žandarima stiže pojačanje i za hajducima se organizira potjera. Baja i Iketa povjeruju u Jojinu priču da su se Rašete odmetnuli u hajduke i polaze ih tražiti. Njima se pridružuje i Veja…

Uloge:
Boris Dvornik (Dane Desnica), Ružica Sokić (učiteljica), Danilo Stojković (narednik Munižaba), Slavko Simić (Rade Ćopić), Nikola Simić (Savatije), Mate Ergović (knez Trtonja), Ðuro Utješanović (Ðurđe Karabardak), Olivera Marković (baba Jeka), Ramiz Pašić, Behar Sušić i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Branko Ćopić, Arsen Diklić, Vlastimir Radovanović, Vladimir Tadej

Glazba:
Živan Cvitković

Montaža:
Blaženka Jenčik

Scenografija:
Miomir Denić

Kostimografija:

Komentar:
Pustolovno-dječji film, kvalitativno pristojan izdanak žanra kojeg je u hrvatskoj kinematografiji pedesetih godina začeo Branko Bauer filmovima Sinji galeb i Milioni na otoku, s tim da je specifičnost Hajdučkih vremena smještaj radnje u prošlost, čime film zadobiva i elemente povijesnog žanra.

Nagrade: Pula 77' - Nagrada Foto i Kodak Pathe za kameru Tomislavu Pinteru (ex aequo s filmovima Mećava i Vdovstvo Karoline Žašler)

Dozvola za prikazivanje: od 12. siječnja 1977.

Izvoz: Mađarska, Poljska, Belgija, Australija

Napomena: Filmografija jugoslovenskog filma 76-80. navodi samo Jadran film kao producenta.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.