Cure - život druge film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 83 minute

Tehnika: boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Štaka, Andrea

Produkcija:
Deblokada produkcija
OKO FILM Productions
Produkcija Živa

Snimatelj:
Gschlacht Martin

Sinopsis:
U Dubrovniku tijekom Domovinskoga rata 1993. godine rađa se prijateljstvo između dviju vršnjakinja, tinejdžerica Ete (Lucia Radulović) i Linde (Sylvie Marinković). Dok je Eta lokalna djevojka koja mašta o odlasku iz Dubrovnika i upoznavanju svijeta, te koja živi uz uvijek ozbiljnu majku (Marija Škaričić) i zabrinutu baku (Mirjana Karanović), Linda se u grad vratila s ocem (Leon Lučev), liječnikom podrijetlom iz Dubrovnika koji se nakon smrti supruge s kćeri odlučio vratiti u rodni kraj. U gradu se živi razmjerno mirno, no u okolini traju ratni sukobi i odjekuju eksplozije, a područje je minirano. U takvom okruženju djevojke mnogo vremena provode u dugim šetnjama i razgovorima o dečkima i seksu, uz česta međusobna podbadanja. Kad jednog dana šetaju po stijenama iznad mora, Eta će iznenada poljubiti Lindu, a ona će ju grubo odgurnuti, te će Eta poginuti pri padu sa stijene. To će uznemiriti brojne građane, među kojima je i mladi Ivo (Franjo Dijak) s kojim je Eta bila u površnoj vezi, te će se Linda naći u kolopletu optužbi, sumnji, grižnje savjesti i zamjene identiteta.

Uloge:
Sylvie Marinković (Linda), Lucia Radulović (Eta), Marija Škaričić (Etina majka), Mirjana Karanović (Baka), Leon Lučev (Lindin otac), Franjo Dijak (Ivo), Perica Martinović (Ogovaračica), Maja Zeco (Policajka / Časna sestra / Čistačica), Edi Jertec (Istražitelj u trgovini), Marija Tadić (Glumica u sapunici br. 1), Ines Čokarić (Glumica u sapunici br. 2), Petra Vukelić (Glumica u sapunici br. 3)

Zemlja proizvodnje:
Švicarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina

Scenarij:
Andrea Štaka, Marie Kreutzer, Thomas Imbach

Glazba:
Milica Paranosić

Montaža:
Tom La Belle

Scenografija:
Su Erdt

Kostimografija:
Linda Harper

Komentar:
Psihološka egzistencijalna drama 2015. godine prikazana u hrvatskom programu pulskog festivala, drugi je dugometražni igrani projekt suscenaristice i redateljice Andreje Štake. Riječ je o pretencioznu, nemuštu, izvedbom dosta nezgrapnu i povremeno diletantskom filmu u kojem autorica istodobno želi biti provokativna ali i izbjeći zamjeranje. Cjelina koju odlikuje dovoljno atmosferična fotografija nema priželjkivanu emotivnu i dramsku snagu, likovi su izrazito klišeizirani, a njihovi odnosi konvencionalni, međuigra i psihologizacije djevojaka su suhoparne i tek sporadično zanimljive, ubacivanje motiva istospolne ljubavi je površno i nedomišljeno, a isto vrijedi i za motiv zamjene identiteta. Posveta Zafranovićevoj Okupaciji u 26 slika jasna je ali neartikulirana, forsiranje konstantnog tragičnog ugođaja postupno postaje kontraproduktivno, nastupi mladih debitantica tvrdi su i uglavnom neuvjerljivi, a Leon Lučev je ostvario poprilično manirističku i krutu ulogu šutljiva, gruba i tragedijom obilježena čovjeka.

Početak prikazivanja: premijerno na Sarajevo Film Festivalu 11. kolovoza 2014. godine, redovita kino-distribucija 23. listopada 2014. godine

Nagrade i festivali:
- Locarno Film Festival 2014. godine – međunarodni natjecateljski program
- Sarajevo Film Festival 2014. godine - natjecateljski program
- Zagreb Film Festival 2014. godine
- Međunarodni filmski festival u Solunu 2014. godine
- Međunarodni filmski festival Crne noći u Tallinu 2014. godine
- Međunarodni filmski festival FEST u Beogradu 2015. godine
- Pulski filmski festival 2015. godine - Hrvatski program
- Međunarodni filmski festival Crossing Europe 2015. godine
- Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu 2015. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.