Ispod crte film


Godina proizvodnje: 2003

Trajanje: 105 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Krelja, Petar

Produkcija:
Vedis
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Kursar Karmelo

Sinopsis:
Dvadesetogodišnji će Toni Požgaj - kad njegova vršnjakinja i bivša djevojka Zrinka obznani da se s majkom Ružom, koja je ostala bez posla, sprema na rad u Italiju - shvatiti da ne može bez nje, da je zaista voli. Toni želi sa Zrinkom i Ružom poći u Italiju, ne samo stoga što bi mu život bez Zrinke postao nepodnošljiv, nego i da pobjegne od vlastite obitelji koju otac Ivan, s teškim traumama stečenima u ratu, maltretira. Nakon najnovijeg obiteljskog incidenta, kojeg je nehotice skrivio uznemireni Toni, pretučena majka Dragica završava u bolnici, a otac u pritvoru. Tad djed Antun, bivši komunistički moćnik, i njegova supruga Irma otmu svoju unuku, Tonijevu sestricu Klaru. Toni se nađe u procijepu između voljene Zrinke, koja samo što nije krenula na put, i svoje obitelji koju sada ne može napustiti...

Uloge:
Rakan Rushaidat (Toni), Leona Paraminski (Zrinka), Jasna Bilušić (Dragica), Dubravka Ostojić (Ruža), Filip Šovagović (Ivan), Relja Bašić (Antun), Nada Subotić (Irma), Anja Šovagović Despot (Patricija), Buga Marija Šimić (Klara), Hrvoje Kečkeš (Hrvoje), Ivo Gregurević (Mato Vranar), Nada Gačešić-Livaković (Zora Vranar), Dragan Despot (socijalni radnik), Goran Grgić (policijski inspektor) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Petar Krelja (suradnik Drago Kekanović)

Glazba:
Davor Rocco

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Tanja Lacko

Kostimografija:
Latica Ivanišević

Komentar:
Ispod crte ozbiljna je karakterna i društvena studija u kojoj je Petar Krelja uspjelo profilirao čak desetak likova te dao uvjerljiv prikaz disfunkcionalne obitelji. Film plijeni karakterizacijskom zaokruženošću i narativnom razvedenošću, a djelomično i odličnim glumačkim nastupima (napose debitantice Jasne Bilušić te Zlatnom arenom u Puli nagrađene epizodistice Dubravke Ostojić). Slabiju stranu čine nastupi Rakana Rushaidata i, pogotovo, Leone Paraminski u dvije najistaknutije uloge. Na Pulskom festivalu film je dobio i nagradu publike Jelen.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.