Diploma za smrt film


Godina proizvodnje: 1989

Trajanje: oko 105 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tomić, Živorad

Produkcija:
Marjan film
Color 2000 (München)

Snimatelj:
Kolbas Silvestar

Sinopsis:
Suvremeni Zagreb. Dvojica najboljih prijatelja nakon završena fakulteta započnu s kriminalnim biznisom. Svojim novim, znatno prodornijim načinom djelovanja uskoro se nametnu kriminalcima starog kova. Sukob je neizbježan, no dolazi do raslojavanja i između dvojice mladića - onaj humaniji i trezveni više ne može pratiti ritam onog drugog, beskrupuloznog...

Uloge:
Ranko Zidarić, Filip Šovagović, Ksenija Pajić, Suzana Nikolić, Ivo Gregurević, Fabijan Šovagović, Vlatko Dulić, Mladen Crnobrnja, Kruno Šarić, Ljubo Zečević i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)/Savezna Republika Njemačka (Zapadna Njemačka)

Scenarij:
Zoran Bručić, Živorad Tomić

Glazba:
Zoran Bručić

Montaža:
Zoltan Wagner

Scenografija:
Velimir Domitrović

Kostimografija:
Lada Škunca

Komentar:
Dok je debitantski film Kraljeva završnica koncipirao kao film osvete u žanru tzv. triler-drame, u sljedećem je ostvarenju Živorad Tomić posegnuo za gangsterskim krimićem 'na domaći način'. Posebnost filma bila je u tome što svijet koji je Tomić opisivao u to vrijeme u Zagrebu i Hrvatskoj nije postojao (što je filmu dio kritike prigovarao), ali će se vrlo brzo, u ranim devedesetima, formirati u promijenjenim društvenim i državnim okolnostima, stoga je danas Diploma za smrt iznimno zanimljiva kao precizna anticipacija onog što će doći. Službeno, film je nastao prema romanu Zorana Bručića, no stvarno je Bručić napisao roman tek nakon što je film snimljen. Diploma za smrt imala je solidan uspjeh kod publike, a i danas se pamti i u puku je popularna replika Fabijana Šovagovića kao gangstera starog kova - "nitko mene ne bu jebal".

Nagrade: Bitolj 89' - Specijalna diploma najboljem snimatelju debitantu

Dozvola za prikazivanje: od 25. srpnja 1989.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.