Transatlantic film


Godina proizvodnje: 1998

Trajanje: 107 minuta

Tehnika: 35mm widescreen Kodak, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Juran, Mladen

Produkcija:
Jadran film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Trbuljak Goran

Sinopsis:
Godine 1918. mladi i siromašni Murteranin Jakov Jerat sprema se kao ratni dezerter pobjeći u Ameriku. Pod majčinim pritiskom ostavlja voljenu, no podjednako siromašnu Zorku i vjenča se s imućnijom Ivanom. Sredovječni imućni hrvatski iseljenik i domoljub Miha poziva Zorku da mu se pridruži u Americi, što ona i učini, no kad otkrije da ona voli Jakova, Miha mu pomogne pobjeći u Ameriku. Stigavši u Pittsburgh, Jakov otkriva tajnu o svom srodstvu s Mihom, upravo u trenutku kad pokvareni Mihin partner Bare, na poticaj i uz pomoć srpskih špijuna, organizira Mihino ubojstvo, za koje američke vlasti optuže Zorku. Jakov uspije voljenu Zorku izbaviti iz zatvora, no ona je oboljela od španjolske groznice. Istovremeno, Jakovljev najbolji prijatelj pokušava se probiti u Americi kao boksač...

Uloge:
Filip Šovagović (Jakov), Melita Jurišić (Zorka), Alan Liverić (Jakovljev prijatelj), Josip Genda (Miha), Boris Dvornik (Bare), Ivo Gregurević (Baretov ortak), Matija Prskalo (Ivana), Relja Bašić (boksački menadžer), Slavko Juraga (Franjo), Davor Juriško (barmen), Galliano Pahor (talijanski imigrant), Eric Aeckermann i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Mladen Juran (suradnici Božidar Violić, Mate Matišić)

Glazba:
Alan Bjelinski, Bruno Bjelinski, Nenad Bach, Darko Pecotić

Montaža:
Marina Barac

Scenografija:
Velimir Domitrović

Kostimografija:
Ruta Knežević

Komentar:
Debitantski dugometražni igrani uradak Mladena Jurana poprilično je nesuvisao spoj tzv. art filma epsko-poetske intonacije s naglašenom etnografskom crtom i kriminalističkog trilera obilježenog političkim backgroundom. Niz načelno zanimljivih likova i odnosa ostao je nerazrađen, a film je opterećen i snažnom ideologizacijom. Nedvojbene je vrijednosti fotografija Gorana Trbuljaka, koja s unutar hrvatske kinematografije rijetko rabljenom temom emigracije Transatlanticu priskrbljuje određenu dozu stilsko-tematske svježine.
Film je prikazan i na festivalima A kategorije u Moskvi i Mar Del Plati.

Nagrade: Pula 98' - Zlatna arena za glavnu mušku ulogu Filipu Šovagoviću
                                   Zlatna arena za kameru
                                   Zlatna arena za kostimografiju
                                   Zlatna arena za masku Mariji Dziewulskoj

Broj gledatelja u Zagrebu: 798

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.