Garbura film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 113 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žuvan, Josip

Produkcija:
Maxima film, Biberche productions

Snimatelj:
Sutlar Tomislav

Sinopsis:
Dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Njihove su obitelji već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja.

Uloge:
Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović, Zdenko Jelčić

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Srbija

Scenarij:
Josip Žuvan

Glazba:
Mate Matišić

Montaža:
Borna Buljević

Scenografija:
Petra Poslek

Kostimografija:
Katarina Pilić

Komentar:
Trogiranin Josip Žuvan u središte je svog cjelovečernjeg debija Garbura (dalmatinski naziv za ono što se u kontinentalnim krajevima naziva karabit) postavio je dvojicu dječaka na početku puberteta koji su najbolji prijatelji, usprkos toga što su im obitelji zavađene. Ljepoliki Antonio, iako krhkije građe, dominantan je u odnosu s krupnijim Nikolom (utjelovljuju ih debitanti Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl), među ostalim i zato što mu otac radi u inozemstvu i šalje najnovije gadgete, no sam se kući ne vraća, niti šalje po sina iako mu to svake godine obećava, jer je po svemu sudeći vani zasnovao novu obitelj. Antonio živi u obiteljskoj kući s pomalo infantilnom majkom (Ivana Roščić) koja vrijeme provodi slušajući hitove Magazina, Olivera i inih prvaka dalmatinske pjesme, te djedom (Zdenko Jelčić) naoružanim pištoljem, dok su im prvi susjedi Nikola i njegovi roditelji (Ljubomir Bandović i Marija Škaričić), te baka po ocu (Asja Jovanović) koja Antonijeva djeda ne može smisliti. No dvojica dječaka nisu jedini članovi suprotstavljenih familija koji blisko komuniciraju – razvoj radnje otkrit će da su Nikolin otac i Antonijeva majka ljubavnici koji se potajno sastaju u napuštenoj kamp-kućici i njegovom polovnom autu. Opisana situacija očito sadrži podosta općih mjesta, no to je i jedini ozbiljniji prigovor koji se Žuvanovom scenariju može uputiti. Jer s druge strane taj je scenarij istovremeno i vrlo životan (opća mjesta su opća ne samo zato što smo ih često sretali u prethodnim filmovima i književnim djelima, nego i zato što su preuzeta iz života), odnosno postaje takvim zahvaljujući vrlo sigurnoj redateljskoj realizaciji. I to realizaciji narativne strukture koja se proteže na gotovo puna dva sata trajanja, što je vrlo rijetka pojava u suvremenoj hrvatskoj kinematografiji, gdje gotovo da vlada panični strah od minutaže koja prelazi sat i pol. Žuvan suvereno drži ritam cijelo vrijeme odvijanja radnje koja umjesto da zamara, ugađa podrobnošću naracije. U tom smislu Garbura je jedan od najuspjelijih hrvatskih dugometražnih igranih filmova dosadašnjeg tijeka 21. stoljeća. Treba pozdraviti i Žuvanovo iznevjeravanje očekivanja, odnosno koliko god da je baratao dobro znanim motivima, onog se 'zlatnog pravila' – ako se puška pojavi u prvom činu, u završnom mora opaliti - nije držao. U Garburi djedov u priču snažno uvedeni pištolj naposljetku ne opali, iako se dugo čini da hoće, i to gotovo manifestno odustajanje od normativa vrlo je umješno izvedeno. Rad s glumcima također je respektabilan: cijela postava je na izrazito solidnom nivou, a osobito dvojica dječaka u središnjim ulogama: u hrvatskom filmu rijetko se susreću uvjerljive kreacije glumaca te dobi, a Ercegović Gracin i Floigl kao da su u dalmatinski ambijent ušetali iz kakvog nezavisnog američkog (ili srpskog) filma – toliko su životni. Može se tek požaliti što njihovo nadigravanje odnosima moći nije još elaboriranije. No i bez toga, Garbura je izrazito respektabilan film.

Početak prikazivanja: premijerna projekcija 24. rujna 2022. na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu; redovna hrvatska kino distribucija 22. prosinca 2022.

Nagrade i festivali:
- Međunarodni filmski festival u San Sebastianu, 2022. 
- Zagreb Film Festival, 2022.
- Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu, 2022.
- Filmski festival Slobodna zona, Beograd, 2022.
- Festival mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed, 2022.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.