Divljaci film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 93 minute

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Lonjak, Dario

Produkcija:
Alka film

Snimatelj:
Pivčević Mirko

Sinopsis:
Poneseni atmosferom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. i uspješnim nastupima hrvatske reprezentacije, Zolja, Jasmin i Mali opljačkaju benzinsku postaju kako bi skupili novac za put u Moskvu na finale. Pljačka pođe po krivu, a tijekom bijega završe u Bosni i zalutaju u kamp za obuku islamističkih terorista.

Uloge:
Alen Liverić, Branko Janković, Borko Perić, Dejan Aćimović, Slavko Sobin, Mijo Jurišić, Nerman Mahmutović, Maja Jurić, Ivan Ožegović, Damir Kustura, Jasmin Telalović, Damir Poljičak, Emir Hadžihafizbagović, Areta Ćurković, Slaven Knezović

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Dario Lonjak, Velimir Grgić, Ivo Balenović

Glazba:
Bojan Petković

Montaža:
Ivor Šonje

Scenografija:
Antonio Patljak

Kostimografija:
Branka Tkalčec

Komentar:
Divljaci debitanta Darija Lonjaka ostvarenje su u žanru akcijske komedije, koji se u nas vrlo rijetko prakticira. U dobre strane filma ide narativna struktura s podosta izražajnih likova, redom utjelovljenih u kvalitetnim glumcima - tjelesno prezentan i samouvjeren, Alen Liverić kao stvoren je za akcijskog junaka, srpski glumac Branko Janković vrlo je uvjerljiv kao njegov fizički i moralno inferiorni sidekick, dok se na neprijateljskoj strani ističu Mijo Jurišić kao istovremeno gracilnija i oštrija verzija Liverićeva lika te Nerman Mahmutović kao prostodušni invalidni tehno-genijalac. Glavni pak problem filma njegova je drastična neaktualnost. Proizvodnja dugog filmskog metra zahtijeva vrijeme, ali ako je inicijalna kapisla radnje finale svjetskog prvenstva u nogometu 2018., kako je moguće da u pograničnom pojasu Hrvatske i Bosne, gdje su zbivanja smještena, u filmu koji pred publiku izlazi 2022., in tema budu islamistički teroristi (brojni i naoružani do zuba), a ne migranti? Takvo pomanjkanje autorskog osjećaja za društveni i politički aktualitet velik je minus, tim prije što se isticanje terorističkog islamizma na tlu susjedne države, terorizma usmjerenog protiv Hrvatske, itekako može doživjeti kao zlonamjerno, mada se čini puno vjerojatnijim da je posljedica ideološke neosviještenosti i žanrovske zaigranosti scenarista (uz režisera Lonjaka tekst potpisuju 'majstor' trasha Velimir Grgić i književnik Ivo Balenović) nego neke promišljene desničarske ideologije. Divljaci su film čija je glavna ambicija žanrovska funkcionalnost i tu ambiciju ostvaruje slijedeći žanrovske klišeje, bez naročite želje da pruži originalniji prinos, kamoli da žanr subvertira. Osnovna ambicija je zadovoljena, film je gledljiv, ali bilo bi bolje da su namjere bile ambiocioznije.

Početak prikazivanja: redovna hrvatska kino distribucija 2. lipnja 2022.; srpska kino distribucija 2. lipnja 2022.; crnogorska kino distribucija 4.lipnja 2022.; austrijska kino distribucija 11. lipnja 2022.; njemačka kino distribucija 19. Lipnja 2022.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2022. 
- Brač Film Festival, Supetar, 2022.
- Filmski festival glumca, Vinkovci, 2022. 
- Star Film Festival, Sisak, 2022.
- Four River Film Festival, Karlovac, 2022.
- Mostar Film Festival, 2022.
- Međunarodni festival filmskih autora u New Yorku, 2023.
- Festival filmske fantastike i vina Grossman, Ljutomer, 2023.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.