Uzbuna na Zelenom Vrhu film


Godina proizvodnje: 2017.

Trajanje: 81 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Černić, Čejen

Produkcija:
Kinorama

Snimatelj:
Vučinović Danko

Sinopsis:
Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh, družeći se i igrajući. Bajkovitu seosku idilu naruše neobični događaji koji uznemire i djecu i sve seljane: kradljivci pod okriljem noći pljačkaju kuću za kućom, odnoseći sve vrijedno što im dođe pod ruke. Kada otruju Kokovog i Maričnog psa, a policija se ogluši na prijave odraslih, djeca odluče uzeti stvar u svoje ruke i razotkriti lopove.

Uloge:
Marko Tocilj, Alex Rakoš, Jan Pentek, Tin Gregorić, Jakov Piljek, Lucija Philips, Sara Čolaković, Toma Serdarević, Dora Bilić, Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Zvonimir Jurić, Krešimir Mikić, Olga Pakalović, Janko Rakoš

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Hana Jušić (prema istoimenom romana Ivana Kušana)

Glazba:
Dinko Appelt

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Ivan Veljača

Kostimografija:
Emina Kušan

Komentar:
Nakon što je serijal dječjih filmova o Kušanovom knjiškom junaku Koku zašao u ćorsokak s dva neuvjerljiva uratka u nizu (Zagonetni dječak Dražena Žarkovića i Ljubav ili smrt Daniela Kušana, pišćeva sina), na scenu je stupila debitantica Čejen Černić te očitala svojevrsnu lekciju svojim starijim kolegama. Njezin dugometražni prvijenac Uzbuna na Zelenom Vrhu serijal vraća u kronološki početnu točku, prije nego što se Koko s obitelji preselio iz naslovnog idiličnog lokaliteta u obližnji Zagreb, odnosno radnja izravno prethodi prvom filmu serijala Koko i duhovi. To znači da su angažirani novi dječji glumci, jer se dob junaka iz srednjih tinejdžerskih godina, gdje su zastali sa zadnjim filmom Ljubav ili smrt, vratila u predpubertet, ali bitno se promijenila i ambijentacija – umjesto urbanih lokacija likovi su sada smješteni u ruralno-prirodno okružje, što rezultira drugačijom, u redateljskoj izvedbi Čejen Černić znatno sugestivnijom atmosferom, za koju zasluge idu i darovitom snimatelju Danku Vučinoviću. Černić, koja je castirala male glumce i na početku serijala, za vlastiti film bila je znatno sretnije ruke. Nova postava s Markom Tociljem i Alexom Rakošem u glavnim ulogama te Lucijom Philips u najvažnijoj dječjoj ženskoj roli, daleko je intrigantnija od dosadašnje. Marko Tocilj kao Koko i Alex Rakoš kao Toma sadrže suptilnu notu androginosti, tako česte u dječaka te dobi, no rijetko viđene na hrvatskom filmu, notu koja njihove likove boji finim nijansama rodnih prijelaza. To će posebno doći do izražaja u liku Tome s obzirom na njegov odnos sa starijim bratom Ivom (Toma Serdarević) i ocem (Janko Rakoš), koji se prema njemu odnose pokroviteljski, te Emicom, koju Lucija Philips sjajno utjelovljuje kao nestašnu slatkicu zagledanu u Ivu, ali koja će naposljetku shvatiti da je sramežljivi Toma ‘onaj pravi’. Scenarij Hane Jušić nije besprijekoran, ali predstavlja velik napredak u odnosu na njezinu adaptaciju Zagonetnog dječaka, a glavna mu je mana nedovoljno razrađen odnos Tome i oca, zbog čega potencijalno vrlo potresna završnica nema onu snagu koju je mogla i trebala imati. Čejen Černić tu je noćnu scenu, kao i sve ostale noćne prizore, režirala vrlo nadahnuto, s dojmljivim osjećajem za trilernost i hororske primjese, ali šteta je što nije uočila da je lik oca daleko premalo razvijen i da zahvaljujući tome dramatično finale, usprkos odličnoj redateljskoj inscenaciji, neće imati maksimalni učinak.

Početak prikazivanja: redovna (hrvatska) kino distribucija 25. siječnja 2017.

Nagrade i festivali:
- Međunarodni filmski festival u Münchenu, 2017.
- Pulski filmski festival, 2017. – Nagrada Breza za najboljeg debitanta (Čejen Černić)
- Kino Kino – Međunarodni filmski festival za djecu, Zagreb, 2017.
- Motovun Film Festival, 2017.
- Brač Film Festival, Supetar, 2017.
- Mediteran Film Festival Široki Brijeg, 2017.
- Star Film Fest, Sisak, 2017.
- Mill Valley Film Festival, 2017.
- Međunarodni filmski festival BEAST, Porto, 2017.
- Filmski festival LET'S CEE, Beč, 2018.
- Kijevski međunarodni filmski festival Molodist, 2018.
Izvoz: Njemačka

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.