Josef film


Godina proizvodnje: 2011

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: DCP, 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tomić, Stanislav

Produkcija:
Alka film

Snimatelj:
Pivčević Mirko

Sinopsis:
Na bojištu u Galiciji tijekom Prvog svjetskog rata 1915. godine hrvatski se vojnici bore u sastavu dviju vojski, austrijske i ruske. Prvi od njih je vojnik podrijetlom Hrvat (Neven Aljinović Tot), čovjek koji se nakon bitke ranjen budi iz nesvjestice u rovu, te gonjen željom da ostane živ uzima od poginulog austrijskog dočasnika oficirski kaput i pločicu s imenom Josef i drugim osnovnim podacima. Kad uskoro lutajući bojištem naleti na skupinu domobrana, navodni Josef će s njima dospjeti u austrijsko zarobljeništvo, da bi strijeljanje u posljednji trenutak izbjegao upravo zbog oznaka čina na kaputu. Prisiljen priključiti se vojsci, lažni Josef će se donekle zbližiti s dvojicom vojnika također Hrvata, domobranom Jambrekom (Bojan Navojec) i desetnikom Berketom (Robert Ugrina), ali i zapeti za oko arogantnom časniku Aliju Tiffenbachu (Alen Liverić) koji ne vjeruje da je on osoba za koju se izdaje. Kad njihovu postrojbu ubrzo napadnu Kozaci, tzv. Josef će se pokušati opet izvući presvlačenjem i mijenjanjem strana, ali smrt će biti brža. Pločicu s imenom i podacima ovaj će put uzeti upravo časnik koji ga je progonio, da bi dotični, nakon noći provedene s Ruskinjom Pelagijom (Sandra Lončarić Tankosić), koja će mu iscijeliti rane, dospio u zarobljeništvo skupine ruskih marodera, pasa rata predvođenih starim pljačkašem Muđibarom (Ivo Gregurević).

Uloge:
Neven Aljinović Tot (prvi domobran), Alen Liverić (natporučnik Ali Tiffenbach), Dražen Šivak (kapetan Serjoža), Sandra Lončarić Tankosić (Pelagija), Bojan Navojec (domobran Jambrek), Igor Hamer (Sirađu), Ivo Gregurević (Muđibar), Robert Ugrina (desetnik Berket), Dieter Schaad (pukovnik), Milan Štrljić (bojnik Watzke), Vid Balog (Štef), Draško Zidar (ruski bojnik), Hana Hegedušić (Johanna), Viktor Glotz (Pišta), Božidarka Frajt (vlasnica bordela), Anne Lise Maxiant (higijeničarka), Marko Perković Thompson (austrijski vojnik), Zorana Rajić (prostitutka), Nino Sorić (zarobljeni dezerter)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Mario Marko Krce

Glazba:
Marko Perković Thompson

Montaža:
Tomislav Pavlic

Scenografija:
Branimira Katić

Kostimografija:
Branka Tkalčec

Komentar:
Godine 2011. na pulskom festivalu nagrađena posebnom Zlatnom arenom za specijalne efekte, ratna drama "Josef" debitantski je kino-projekt redatelja Stanislava Tomića, u vrijeme nastanka, 39-godišnjeg autora nekoliko intrigantnih TV-dokumentaraca i zanimljivog televizijskog filma "Otac". Estetizirana vizualna komponenta i tehnički dotjerana te mjestimice nadahnuta fotografija, uz vrlo uvjerljive specijalne efekte, najuspjeliji su segmenti Tomićeva prvijenca, naglašeno pesimistične i političkim porukama jasno obilježene metaforične priče o ekstremnoj nehumanosti i bestijalnosti ratovanja. Isprva zamišljen kao znatno skromniji i komorniji projekt namijenjen televizijskom prikazivanju, "Josef" je zahvaljujući prvenstveno entuzijazmu Tomića i ostatka ekipe naposljetku ipak realiziran kao kino-film. Sigurna Tomićeva režija ni u jednom trenutku ne odaje da je riječ o debitantu, glumci vrlo dobro a povremeno i nadahnuto odrađuju svoje zadatke, osobito Alen Liverić i dotad nepoznati Neven Aljinović Tot, a vrline djela su i izvrsna fotografija i dojmljiva scenografija, zahvaljujući kojima gledatelj gotovo može opipati galicijsko blato te nesreću i smrt opisane u Krležinoj prozi. Tomić je nedvojbeno nadahnut Krležinim djelom, on simpatizira domobrane od kojih se jedan amblematski zove Jambrek, a tragični usud Hrvata, bez obzira na kojoj se strani borili, naglašava i odveć agresivna glazba Marka Perkovića Thompsona u kojoj se ističu arhaični napjevi i etno elementi.

Početak prikazivanja: 22. srpanj 2011. godine

Nagrade i festivali:
- Filmski festival u Puli 2011. godine – posebna Zlatna arena za specijalne efekte (Branko Repalust i Alka-Film Zagreb)

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.