Trebalo bi prošetati psa film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 72 minute

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Peruzović, Filip

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Britvić Mario

Sinopsis:
Nakon što jednog kišnog dana dozna da je smrtno bolestan, mladi Zagrepčanin Janko (Franjo Dijak) odluči posljednje razdoblje svog života iskoristiti za popravljanje nekih odnosa i ispravljanje određenih pogrešaka koje je počinio. Među osobama do kojih mu je stalo su njegov stari otac Franjo (Vlatko Dulić), s kojim je odavno izgubio prisniji kontakt, i nekadašnja djevojka Iva (Jadranka Đokić), s kojom je svojedobno prekinuo bez ikakva objašnjenja. Nakon što mu otac prizna da nikad nije volio njegovu suprugu, Janko će otkriti da je Iva započela vezu s oženjenim muškarcem (Marinko Prga). A tu je i pas kojeg Janko mora zbrinuti i prošetati, unatoč kiši koja neprekidno pada.

Uloge:
Franjo Dijak (Janko), Jadranka Đokić (Iva), Vlatko Dulić (Franjo), Marinko Prga (Ivin ljubavnik), Sanja Drakulić (Prodavačica), Željko Königsknecht (Pacijent), Doris Šarić-Kukuljica (Knjižničarka), Senka Perković (Medicinska sestra)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Tomislav Zajec, prema istoimenoj vlastitoj drami

Glazba:

Montaža:
Hrvoje Mršić

Scenografija:
Ivana Škrabalo

Kostimografija:
Lena Andrijević

Komentar:
Prikazan u konkurenciji 61. Pulskog filmskog festivala 2014. godine, dugometražni igrani prvijenac redatelja Filipa Peruzovića adaptacija je hvaljena i nagrađivana istoimenog dramskog teksta Tomislava Zajeca. Vlatko Dulić tumači ulogu koju je interpretirao i na kazališnim daskama, a redatelj dosta spretno uspijeva predočiti sve osobine dramskog predloška, od suptilnih psihologizacija likova te njihovih suzdržanosti i nesposobnosti prisnijeg komuniciranja, kao i straha od otkrivanja emocija i otvaranja, preko formalne hladnoće i distanciranosti koju naglašavaju neprekidna kiša, dominantni sivo-plavi kolorit i urbana scenografija, do tjeskobnog ugođaja potenciranog učinkovitim nizanjem sugestija i naznaka o intimnim dramama protagonista i osoba u njegovu okruženju te vještog izbjegavanja trivijalnosti i patetike. Odlike filma su i solidan ritam, promišljena montažna rješenja te raspoloženi glumački nastupi.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu 22. srpnja 2014. Godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2014. Godine - Nacionalni program

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.