Luka film


Godina proizvodnje: 1992

Trajanje: oko 110 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Radić, Tomislav

Produkcija:
Urania film

Snimatelj:
Pinter Tomislav

Sinopsis:
Pokraj malog dalmatinskog mjesta Murvice pronađena je nafta i političari brzopleto donose odluku o gradnji tankerske luke, iako nafte nema u količinama potrebnim za eksploataciju. Inžinjer Slobodan Despot na nagovor ambiciozne supruge postaje direktor gradnje luke, što vješto iskorištava njezin ljubavnik kojem Despot dolazi kao naručen za ulogu žrtvenog jarca. Gradnja nerentabilne luke postupno razara patrijarhalnu strukturu Murvice, a istodobno i Despotov osobni život i ideale, koje je na trenutak pokušao obnoviti vezom s mladom i neiskvarenom djevojkom...

Uloge:
Ivo Gregurević (Slobodan Despot), Mirta Zečević, Zlatko Crnković, Damir Lončar, Lela Margitić, Joško Ševo, Ljubomir Kapor, Matija Prskalo, Marija Kohn, Matko Raguž, Ljubica Mikuličić, Žuža Egreny, Zvonimir Zoričić, Ilija Ivezić, Galliano Pahor (direktor)

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Tomislav Radić (prema istoimenom romanu Antuna Šoljana)

Glazba:

Montaža:
Josip Podvorec

Scenografija:
Ivica Trpčić

Kostimografija:
Maja Galasso

Komentar:
Adaptacija svojedobno provokativna romana Antuna Šoljana o političkom voluntarizmu komunističke vlasti, početkom devedesetih doimala se tek anakronim povodom za obračun autora filma Tomislava Radića s mrskim mu sustavom, u vrijeme kad je već bio srušen. Pokazat će se, međutim, da tema i nije tako anakrona, jer nova vlast na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom prakticirat će isti politički voluntarizam, no Radiću su, poradi vlastita ideološkog sklopa, 'grijesi prošlosti' bili zanimljiviji od onih aktualnih. Neovisno o ideologijskom utemeljenju, Luka je staromodan beskrvan uradak, tematski i ugođajno ponajprije prispodobiv hrvatskim socijalnokritičkim filmovima iz sedamdesetih. Na festivalu u Puli film je nagrađen Zlatnim arenama za glavnu žensku ulogu i mušku epizodu, a oboje nagrađenih - Mirta Zečević i Damir Lončar - bili su filmski debitanti.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.