Salaš u Malom Ritu film


Godina proizvodnje: 1976

Trajanje: 126 minuta

Tehnika: 16mm standard prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bauer, Branko

Produkcija:
Radiotelevizija Beograd
CFS Košutnjak
Avala film

Snimatelj:
Blažina Branko

Sinopsis:
I u zabačeno vojvođansko selo stigao je rat. Nijemci kroz selo sprovode grupu talaca i usput maltretiraju dječaka, koji iz osvete zapali njemačko žito u riječnom pristaništu. Istragu o tom događaju vodi iz grada pristigli inteligentni i lukavi gestapovac Šicer, ni ne sluteći da mu je glavni protivnik skupina dječaka predvođena Milanom i Vasom. Šicer naredi da se svi muškarci iz sela zatvore kao taoci i objavi da će svakog dana streljati po jednog taoca, sve dok se krivac za spaljeno žito ne preda. Dječaci stupaju u kontakt s partizanima...

Uloge:
Slavko Štimac (Milan Maljević), Ljubomir Živanović (Vasa), Milan Kuruzović (Branko), Miodrag Radovanović (Šicer), Miroljub Lešo (Pera Maljević), Renata Ulmanski (Milanova i Perina majka), Ivan Jagodić (Vasin otac), Mira Banjac, Pavle Vuisić (krčmar Stanko), Dragoljub Milosavljević (Velja Paun), Mića Tomić (ilegalac Brico), Stole Aranđelović (skelar), Slobodan Velimirović (njemački narednik), Danilo Bata Stojković (Damnjan) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Srbija)

Scenarij:
Arsen Diklić, Branko Bauer

Glazba:
Vojislav Simić

Montaža:
Branka Čeperac

Scenografija:
Vlastimir Gavrik

Kostimografija:
Zagorka Stojanović

Komentar:
Bolji filmski izdanak antologijske tv-serije Salaš u Malom Ritu (drugi filma nastao iz materijala snimljenog za seriju je Zimovanje u Jakobsfeldu), istoimeni film, usljed kraćenja, nema slojevitost i karakterizacijsku elaboraciju serije, ali još uvijek je riječ o respektabilnom ostvarenju iz kojeg se posebno pamti nezaboravni nastup Miodraga Radovanovića u ulozi Šicera. Radovanović je na Pulskom festivalu nagrađen Srebrnom arenom za glavnu mušku ulogu, Branko Bauer dobio je Brončanu arenu za režiju te, zajedno s Arsenom Diklićem, Srebrnu arenu za scenarij; nagrađena je i Mira Banjac, Zlatnom arenom za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Ostale nagrade: Pula 76' - Diploma žirija Slavku Štimcu (ex aequo za ulogu u filmu Vlak u snijegu)

Niš 76' - Velika povelja žirija Miodragu Radovanoviću

Dozvola za prikazivanje: od 4. veljače 1976.

Izvoz: Iran

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.