Donator film


Godina proizvodnje: 1989

Trajanje: oko 115 minuta

Tehnika: 35mm standard, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bulajić, Veljko

Produkcija:
Meteor film
Jadran film

Snimatelj:
Turković Boris

Sinopsis:
Godine 1942. njemački povjesničar umjetnosti, major Siegfried Handke, dobiva od Gestapoa zadatak da pronađe iznimno vrijednu zbirku umjetnina pokojnog francuskog kolekcionara Vollarda, kojoj se izgubio svaki trag. Handke saznaje da je dio zbirke naslijedio mladi beogradski Židov Erich Šlomović: potonji je po Vollardovoj smrti napustio Francusku s namjerom da u domovini osnuje Muzej umjetnosti Istoka i Zapada. Handke se uspije približiti Šlomovićevoj prijateljici Juani te doznaje da se kolekcionar s majkom Rozom sklonio u selo u Baćinu. Nekoliko godina kasnije, Njemačka je pred slomom, a Handke još ne zna što se dogodilo ni sa Šmomovićem niti s njegovom zbirkom…

Uloge:
Ljubomir Todorović (Erich Šlomović), Peter Carsten (Handke), Urška Hlebec (Šlomovićeva djevojka), Ana Karić (Šlomovićeva majka), Charles Millot, Tonko Lonza, Zvonimir Lepetić i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Ivo Brešan

Glazba:
Arsen Dedić

Montaža:
Sandra Botica

Scenografija:
Vladimir Tadej

Kostimografija:
Jasna Novak

Komentar:
Za naše prilike produkcijski raskošan, vrlo profesionalno realiziran, no lišen snažnijeg utemeljenja i elaboracije svojih protagonista. Donator je jedan od bezličnih filmova Veljka Bulajića u kojima je profesionalizam lišen autentična kreativna dara i nadahnuća. Film je nastao prema istinitim događajima, a narativno je mozaično oblikovan, kao niz prisjećanja raznih likova na tajanstvenog Šlomovića.

Nagrade: Pula 89' - Zlatna arena za glazbu
                                   Specijalna zlatna arena za ton - posthumno - Mladenu Prebilu (ex aequo s filmom Čovjek koji je volio sprovode)

Dozvola za prikazivanje: od 22. lipnja 1989.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.