Koko i duhovi film


Godina proizvodnje: 2011

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Kušan, Daniel

Produkcija:
Kinorama, Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Sablić Mario

Sinopsis:
Dječak Koko Milić (Antonio Parač) bistar je i vrlo znatiželjan klinac koji se početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon uzbudljivih doživljaja na Zelenom vrhu, s ocem Josipom (Ozren Grabarić), majkom Nedom (Dijana Vidušin) i mlađom sestrom Milicom (Nina Mileta) doselio u Zagreb. Najbolje prijatelje uskoro stekavši u "štreberu" Zlatku (Kristian Bonifačić) i samozvanu "stručnjaku za dešifriranje" Boži (Ivan Maltarić), Koko se s njima dao u obilaske njihove četvrti i traganja za neobičnim događajima. Među takvima je i duh starog škrtca Vinceka (Predrag Vušović), pokojnika koji se u posljednje vrijeme ukazuje sredovječnoj profesorici francuskog jezika Ruži (Almira Osmanović). Odlučivši otkriti tko stoji iza ukazanja Vincekova duha i zbog čega se on pojavljuje, Koko i prijatelji ni ne slute da bi se ubrzo mogli naći u ozbiljnim nevoljama.

Uloge:
Antonio Parač (Koko Milić), Kristian Bonifačić (Zlatko), Nina Mileta (Marica), Filip Mayer (Miki), Ivan Maltarić (Božo), Ozren Grabarić (Kokov otac Josip), Dijana Vidušin (Kokova majka Neda), Predrag Vušović (Vincek), Franjo Dijak (Drago), Almira Osmanović (Ruža), Olga Pakalović (Katarina), Rakan Rushaidat (inspektor Krivić), Saša Anočić (Vladislav Brnčić), Sandra Lončarić Tankosić (Jagoda), Damir Orlić (Ljubo), Darko Janeš (Kokov učitelj), Željko Königsknecht (taksist), Hana Hegedušić (novinarka)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Daniel Kušan, Ivan Kušan

Glazba:
Dinko Appelt

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Ivan Veljača

Kostimografija:
Emina Kušan

Komentar:
Godine 2011. na filmskom festivalu u Puli ovjenčana Zlatnim arenama za najbolju montažu (Slaven Zečević) i glazbu (Dinko Appelt) te Vjesnikovom nagradom Breza za najboljeg redatelja debitanta i nagradom publike Zlatna vrata Pule, obiteljska pustolovna krimi-komedija "Koko i duhovi" suscenarista i redatelja Daniela Kušana adaptacija je klasičnog istoimenog romana za djecu redateljeva oca Ivana Kušana. Želeći ostati što je moguće vjerniji očevu proznom predlošku, redatelj je u film ipak odlučio dodati nešto svoje, te je zbivanja drugog od pet romana o pustolovinama dječaka Koka Milića smjestio u vrijeme vlastitog djetinjstva potkraj sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Konačni rezultat je neosporno šarmantno, zabavno te ciljanoj dječjoj publici izvedbom primjereno ostvarenje sjajno animirane odjavne špice, koje pati od brojnih nedostataka. Pored pomalo nezgrapne i ne sasvim uredne dramaturgije s čestim posezanjem za elipsama, pri čemu se ne prikazuju ni dramski važni detalji, film pati od mjestimično odveć statične i nemaštovite režije koja se u dijaloškim scenama svodi na izmjenu planova i kontraplanova, od povremeno ukočenih nastupa mladih glumaca, od pojednostavnjenih, u određenoj mjeri naivnih, stereotipiziranih i karikiranih likova odraslih, te od u nekim segmentima ishitrene i nelogične završnice.

Početak prikazivanja: 16. srpanj 2011. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2011. godine – Zlatne arene za najbolju montažu i glazbu, Vjesnikova nagrada Breza za najboljeg debitanta, nagrada publike Zlatna vrata Pule, Nagrada mladih filmofila za najbolji film, T-Com nagrada SMS HIT

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.