Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata film


Godina proizvodnje: 1968

Trajanje: 84 minute

Tehnika: 35mm standard, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ivanda, Branko

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Rajković Ivica

Sinopsis:
Po povratku s odsluženja vojnog roka, Boris Horvat nalazi se na životnoj prekretnici. Razmišlja o studiranju, ali već ga čeka posao u likvidaturi banke u kojoj je radio i njegov otac. Boris se zaljubi u umjetnicu Anu, no kad se zaposli u banci upusti se u vezu s kolegicom Natašom...

Uloge:
Rade Šerbedžija (Boris Horvat), Snežana Nikšić (Ana), Jagoda Kaloper (Nataša), Zaim Muzaferija (otac), Ðuro Rogina (Krpimir), Zdravko Pošta (Kistonja), Mustafa Nadarević (Blaja), Tito Strozzi (Pepek), Jelica Lovrić, Fabijan Šovagović i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Branko Ivanda, Alojz Majetić

Glazba:

Montaža:
Lida Braniš

Scenografija:
Željko Senečić

Kostimografija:

Komentar:
Debitantski igrani film dotadašnjeg filmskog kritičara Branka Ivande, Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata modernističkim prosedeom prikazuje svakodnevicu mladića pasivnog i nemoćnog pred životnim okolnostima, implicitno kritizirajući suvremeno stanje socijalističkog društva. Film se posebno ističe rafiniranim vizualnim izrazom, napose u scenografskom dijelu. Kritika ga je dobro primila, a na festivalu u Puli nagrađen je Zlatnim arenama za najbolju fotografiju (ex equo s filmom Imam dvije mame i dva tate) i glazbu te diplomom za režisera debitanta.

Dozvola za prikazivanje: od 15. srpnja 1968.

Izvoz: Sr Njemačka, DR Njemačka, Čehoslovačka, Poljska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.