Vlak u snijegu film


Godina proizvodnje: 1976

Trajanje: oko 82 minute

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Relja, Mate

Produkcija:
Radna zajednica filma
Croatia film

Snimatelj:
Rajković Ivica

Sinopsis:
Osnovna škola u Velikom Selu organizirana je na principu zadruge pa je djeci ostavljena sloboda inicijative u mnogim poduhvatima. Prednost tog principa dolazi do izražaja na povratku sa školskog izleta iz grada, kad je vlak zahvatila snježna mećava. Bez učitelja koji se razbolio i ostao u gradu, učenici preuzimaju inicijativu i pokušavaju se izbaviti iz nezavidne situacije...

Uloge:
Slavko Štimac, Željko Malčić, Gordana Inkret, Edo Peročević, Ratko Buljan, Antun Nalis, Branko Matić, Vlado Bačić, Vojkan Pavlović i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Mate Relja

Glazba:
Arsen Dedić

Montaža:
Blaženka Jenčik

Scenografija:
Želimir Zagotta

Kostimografija:

Komentar:
Jedan od najpoznatijih hrvatskih i jugoslavenskih dječjih filmova adaptacija je klasičnog dječjeg romana Mate Lovraka, ujedno i posljednji cjelovečernji igrani film Mate Relje, čiji je prethodni, mnogo ranije nastali dugometražni igrani uradak Opasni put, također dječjeg žanra, bio nagrađen na festivalu u Veneciji. Vlak bez voznog reda osvojio je pak naklonost publike festivala u Puli, koja ga je nagradila svojom nagradom Jelen.

Dozvola za prikazivanje: od 10. lipnja 1976.

Izvoz: Poljska, Sovjetski Savez, Uganda, Indonezija, Portugal, Mozambik, Angola, Finska, Belgija, Brazil, Sirija, Australija, Kuvajt, Iran

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.