Otok ljubavi film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 86 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žbanić, Jasmila

Produkcija:
Deblokada produkcija
Komplizen film
OKO FILM Productions
Produkcija Živa

Snimatelj:
Maier Christine A.

Sinopsis:
Podrijetlom Francuskinja Liliane (Ariane Labed) i Sarajlija Grebo (Ermin Bravo) supružnici su koji stižu na ljetni odmor u prestižno istarsko ljetovalište. Liliane je u poodmaklu stadiju trudnoće a, Grebo je dobrodušan i pomalo naivan tip kojeg odlikuju svi stereotipi o Bosancima. U okruženju mora, sunca i zabave odnos Liliane i Grebe čini se jednostavno savršenim, sve dok se ne pojavi mlada Rumunjka Flora (Ada Condeescu), djevojka s kojom je Liliane tijekom studija bila u vezi. Sve će se dodatno zakomplicirati kad Liliane shvati da ju Flora još privlači, kad djevojka privuče i Greba te kad se romantični četverokut zatvori Dalmatincem Stipicom (Leon Lučev), kojem se Grebo očito sviđa.

Uloge:
Ariane Labed (Liliane), Ermin Bavo (Grebo), Ada Condeescu (Flora), Leon Lučev (Stipica), Franco Nero (Markiz Polesini), Branka Petrić Fehmiu (Madame Heinzl), Lee Delong (Cruella), Bojana Gregorić (Nina), Nadija Husetić (Lucija), Alex Rakoš (Adam), Jelena Lopatić (Služavka), Alen Rivić (Službenik u resortu), Nikola Tutek (Suprug iz Mađarske)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Švicarska

Scenarij:
Jasmila Žbanić, Aleksandar Hemon

Glazba:
Balz Bachmann

Montaža:
Isabel Meier

Scenografija:
Željka Burić

Kostimografija:
Lejla Hodžić

Komentar:
Romantična (erotska) komedija za koju je scenarij s redateljicom sukreirao sarajevsko-čikaški pisac Aleksandar Hemon skromno je, neambiciozno, benigno, neduhovito, narativno donekle konfuzno, suhoparno režirano i slabo glumljeno ostvarenje čija se intrigantnost i priželjkivana ali ne i ostvarena provokativnost iscrpljuju u za autoricu očekivano iz ženske perspektive predočenoj te s naglaskom na lezbijski/gej angažman koncipiranoj priči. Riječ je o tematski trendovskom, maksimalnom zagovoru tolerancije usmjerenu i kičastu filmu u kojem Žbanić nudi posvetu talijanskim populističkim romantičnim komedijama iz šezdesetihih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no u realizaciji joj nedostaje fokusa, dramske i narativne konzistentnosti, smisla za humor pa i elementarne redateljske vještine. U ipak donekle šarmantnom i efektno frivolnom ostvarenju neke su sekvence izrazito kaotično i diletantski režirane, a priča je formulaična i predvidljiva.

Početak prikazivanjac: premijerno na 67. Filmskom festivalu u Locarnu 8. kolovoza 2014. godine, redovita kino-distribucija 09. listopada 2014. godine.

Nagrade i festivali:
- Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival 2015. godine - Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu (Ariane Labed)
- Locarno Film Festival 2014. godine - nenatjecateljski program Piazza Grande
- Sarajevo Film Festival 2014. godine - nenatjecateljski program Open Air
- Filmski festival u Göteborgu 2014. godine
- Međunarodni filmski festival u Sofiji 2015. godine - natjecateljski program balkanskih filmova
- Međunarodni filmski festival Braća Manaki 2015. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.