Nikola Babić redatelj


Datum i mjesto rođenja: 11. 6. 1935., Paprati kod Stolca, Bosna i Hercegovina

Datum i mjesto smrti: 10. 8. 2015., Zagreb, Hrvatska


Jedan od najistaknutijih hrvatskih dokumentarista sedamdesetih godina, povremeno sklon eksperimentalističkim iskoracima. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a redateljski debitirao 1969. kratkometražnim dokumentarnim filmom Nova Jugoslavija; zadnji mu je pak film dosadašnjeg opusa kontroverzni politički dokumentarac Bruno Bušić (1992), u kojem je istraživanje o mogućim počiniteljima ubojstva poznatog emigranta iskorišteno za obračun s određenim ljudima iz hrvatske političke javnosti. Njegov dokumentarni opus može se podijeliti na tri ciklusa: onaj posvećen iskazivanju ljudske prirode u igri (npr. nagrađivani Mur bur, 1969; Vox Populi, Šije, oba 1970), potom o bivšim vojnicima raznih vojski (npr. Bino, oko galebovo, 1973, zabranjen film o bivšem partizanu) te o ljudskoj upornosti i postignućima (npr. Jači od mora, 1975). Autor je dva dugometražna igrana filma, sugestivno silovite i opore priče o gastarbajterima iz dalmatinskog zaleđa Ludi dani i kriminalističke drame s elementima tzv. softcore pornića Medeni mjesec.

Nagrade:
Godišnja nagrada Vladimir Nazor za dokumentarni film (1971)
Pula 77' - Nagrada filmske kritike za režiju filma Ludi dani (ex aequo s Goranom Markovićem za film Specijalno vaspitanje)


Ludi dani

Godina: 1977

Medeni mjesec

Godina: 1983

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.