Dušan Vukotić redatelj


Datum i mjesto rođenja: 7. 2. 1927., Bileća, Bosna i Hercegovina

Datum i mjesto smrti: 8. 7. 1998., Zagreb


Najistaknutiji autor Zagrebačke škole crtanog filma, čiji je film Surogat iz 1961. prvi neamerički dobitnik Oscara za crtani film, dok je Igra iz 1962. bila nominirana za slavnu nagradu. Kao tinejdžer priključio se partizanskom pokretu u Drugom svjetskom ratu, a poslije rata studirao je arhitekturu u Zagrebu i počeo se baviti karikaturom. Prvi crtani film, Kako se rodio Kićo, surežirao je 1951. u zagrebačkom Duga filmu, a od 1956. s Nikolom Kostelcom i Vatroslavom Mimicom u Zagreb filmu udara temelje prepoznatljive poetike Zagrebačke škole crtanog filma - reduciranu animaciju, plošne likove i dekor na plošnoj pozadini, uz usporednu sklonost (parodijskom i ironijskom) humoru i angažiranosti na tzv. velikim pitanjima (otuđenost, postvarenost, upitnost nad opstojnošću u suvremenom svijetu itd.). Uz Surogata i Igru, Vukotićevi su klasični (kratkometražni) crtani filmovi Cowboy Jimmy (1957), Koncert za mašinsku pušku, Osvetnik (oba 1958), Krava na mjesecu i Piccolo (oba 1959); od Igre često eksperimentira spajanjem crtanih i igranofilmskih elemenata, najuspjelije u ostvarenjima Mrlja na savjesti (1968) i Ars gratia artis (1970). Svi spomenuti filmovi dobitnici su najvećih priznanja na međunarodnim festivalima animacije i kratkometražnog filma.

Autor je i tri dugometražna igrana filma, alegorijskog Sedmog kontinenta, Akcije Stadion u kojoj tematizira poznatu akciju zagrebačkih ilegalaca za Drugog svjetskog rata, te znanstveno-fantastičnog Gosti iz galaksije, nastalog u koprodukciji s Čehoslovačkom, svojedobno nagrađivanog na međunarodnim festivalima, a danas omiljenim filmom tzv. kultista. Također, sukreator je likova popularne crtane serije Zagreb filma Mali leteći medvjedići (1992) redatelja Jeana Saraulta. Od osnutka Odsjeka za film na Akademiji za kazalište, film i televiziju (danas Akademija dramske umjetnosti) u Zagrebu pa do umirovljenja bio je predavač filmske režije.

Ostale nagrade:
Pula 66' - Specijalna nagrada žirija za zamašnost režije, novatorstvo i tehničku perfekciju
San Antonio 69' - Nagrada za najbolju režiju
Pula 77' - Zlatna arena za scenarij (susc. Slavko Goldstein)
Trst 81' - Prva specijalna nagrada za režiju filma Gosti iz galaksije
Bruxelles 83' - Glavna nagrada za režiju
Republička nagrada Vladimir Nazor za životno djelo
Nagrada AVNOJ-a


Gosti iz galaksije

Godina: 1981

Sedmi kontinent

Godina: 1966

Akcija stadion

Godina: 1977

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.